מאמרי מערכת

קפה, קפאין ומחלות לב / מאמר אורח מאת גיא שלמון, דיאטן קליני ותזונאי ספורט

16/10/2009

הקדמה:

רגע של מחשבה ... הידעתם כי קפאין אינו אב מזון ? הוא אינו חלבון, הוא אינו שומן, הוא אינו פחמימה... הוא גם לא ויטמין ולא מינרל.

אם כך, הוא אינו נחוץ לגוף האדם בכדי לקיים בו חיים, אז מדוע למען השם הפך הקפאין לרכיב כל כך פופולארי בחיי היום יום שלנו. שימו לב כי הוא קיים בתרבות האירוח שלנו, הוא קיים כשאנו יוצאים לבילוי, הוא קיים בהרגל פתיחת הבוקר כשאנו מתעוררים ליום חדש... וכך ניתן להמשיך ולתאר אין ספור דוגמאות על השתלטות הקפאין על חיינו. אין ספק שקפאין הוא סוג של סם ממכר.

כתזונאי וכחוקר קפאין במכון לחקר הלב של בית החולים שיבא - תל השומר, גיליתי שמעט מאוד אנשים מודעים לתופעות הלוואי שעלולות להופיע כאשר הוא נצרך בכמויות גבוהות. פגשתי אנשים שנוהגים לשתות 8 ואפילו 10 כוסות קפה שחור ביום. למעשה, אנשים רבים אחרים אפילו לא מודעים לכמויות הקפאין שאותן הם צורכים, ומה שמדאיג אותי עוד יותר הוא שהמידע על כמות הקפאין מוסתר מן הצרכנים, לא פעם, בכוונה תחילה....

בתקופה זו ממש, שנת 2009 , רפרוף קל באינטרנט יציף בפניכם, באתרי הבריאות, דיווחים על מחקרים סותרים בדבר השפעת שתייה של קפה. תמצאו עצמכם מבולבלים. בעוד מחקר אחד אומר טוב, יוצא מחקר אחר האומר רע. אחת הסיבות לכך נובעת עקב אי ההפרדה במשמעות בין קפה לקפאין )או לשאר המרכיבים שבקפה(. סיבות נוספות לסתירות אלו קשורות לשימוש במינון שונה של קפאין, לתנאים שונים בין המחקרים ולשאר פרמטרים במתודולוגיה של כל מחקר.

המאמר, המופנה לדיאטנים / לרופאים / לאנשי חינוך גופני / ולשאר אנשי מקצוע - מכיל מידע מקצועי, בשפה העברית, עם סקירת ספרות רחבה. אין בכוונת סקירה זו לדון על תרומתו של הקפאין בתחום הספורט, לא על השפעתו הפסיכואקטיבית במערכת העצבים, לא על השפעתו בנשים בהריון, לא על תרומת הקפה במניעת מחלות סוכרת ולא על קשר של קפאין ו/או קפה למחלות האחרות. סקירה זו נועדה לדון בקשר של הקפה והקפאין עם מחלות לב וכלי דם בלבד, ועל כך נתמקד בדיון.

למאמר המלא - נא להקליק כאן

עורת מדור תזונה, דלית ויסמן מעירה:

סקירה מקיפה ומעניינת. יש להדגיש את חוסר היכולת להגיע לתשובה מוחלטת בהקשר של צריכת קפה וסיכון למחלות לב וכלי דם.    לדוגמא-  סביר שצריכת קפה מתונה ואולי אפילו מעל המתון (5 כוסות ביום) עדיין אינו הרגל שמהווה סיכון למחלות לב וכלי דם כאשר שאר "התנהגויות" תזונתיות ואלה הקשורות באורח חיים בריא, כגון עיסוק בפעילות גופנית, מיושמים. לעיתים קרובות פרמטרים אלה (צריכת המזון הכולל, אורח חיים שאינו יושבני וכדומה) אינם נאספים במחקרים ומהווים ערפלנים לתוצאות המחקר.

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני