מאמרי מערכת

מחקר רחב היקף מ-NEJM קובע כי שתיית קפה מרובה קשורה לירידה בסיכון לתמותה /סקירת עורך הקרדיולוגיה, פרופ' שכטר

19/05/2012

מאמר תצפיתי, פרוספקטיבי רחב היקף מה  NIH  מתפרסם היום בעיתון NEJM . בבדיקת הקשר שבין שתיית קפה בקרב 229,119 גברים ו 173,141 נשים בגילאים 50-71 בכניסה למחקר, ללא מחלות לב ידועות, סרטן או שבץ מוחי.  מעקב בין השנים 1995 ל 2008, כאשר שתית הקפה דווחה בכניסה למחקר בלבד. גם לאחר תיקון לגורמי סיכון ידועים למחלת לב כלילית, נמצא קשר הפוך ומובהק בין שתית קפה למוות ממחלות לב, מחלות ריאה, שבץ מוחי, תאונות, סכרת וזיהומים אולם לא למוות מסרטן. התוצאות היו דומות בתת קבוצות של נבדקים עם או ללא עישון, עם או ללא בריאות תקינה בבסיס.

Adjusted hazard ratios    לתמותה בגברים ובנשים ששתו קפה לעומת אלה שלא שתו קפה מובאת בטבלה הבאה:

מס'כוסות קפה ליום

<1

1

2-3

4-5

6 <

גברים

0.99

0.94

0.90

0.88

0.90

נשים

1.01

0.95

0.87

0.84

0.85

 

מחקר פרוספקטיבי זה מצביע על קשר הפוך שבין שתית קפה למתותה מכל סיבה ומסיבות ספציפיות. ממחקר זה לא ניץן לדעת האם יש כאן קשר אסוציאטיבי או האם הקפה הוא הוא הגורם לירידה בתמותה.

Freedman ND, Park Y, Abnet CC, et al. Association of coffee drinking with total and cause-specific mortality. NEJM 2012;366:1891-904.

הערת העורך:

קפאין הינו אלקלואיד, רכיב תזונתי השייך למשפחת חומרים הנקראת מתיל-קסנתינים. במונחים כימיים הקפאין נקרא "1,3,7 טרי-מטיל קסנתין". הקפאין ושאר החומרים במשפחה נמצאים בלא מעט משקאות ומזונות: משקאות הקפה, תה, קולה, שוקולד, משקאות האנרגיה  וכדומה. תכולת הקפאין במשקאות ובמזונות משתנה בין הסוגים ותלויה בסוג הפולים, תהליכי ההפקה  השונים, סוג הטיפול אותו הם עוברים, אופן ההכנה והמיצוי של המשקה .
קפאין נספג מהר יחסית ממערכת העיכול למחזור הדם, כך שתוך 45 דקות עד שעה מרגע צריכתו הוא מגיע לרמת שיא בדם. לאחר ספיגתו הוא עובר מטבוליזם בכבד על ידי קבוצת אנזימים שנקראת ציטוכרום
P450   .

מחקרים אפידמיולוגים הצביעו על השפעה חיובית של שתיית משקאות קפה על בריאות האדם. יחד עם זאת, בכל הקשור לקפאין, עדיין קיימים חילוקי דעות בדבר השפעתו על הגוף בכלל ועל כלי הדם בפרט, ומכאן גם ההמלצות הסותרות לגבי שתיית קפה בקרב בריאים וחולים במחלת לב כלילית.

במשך שנים, בלטה הטענה כי צריכה קבועה של משקאות קפה קשורה בעליית הסיכון לתמותה ממחלות לב.

טענה זו בוססה על סמך מחקרים פרוספקטיבים ואפדימולוגים . לעומת זאת, מחקרים בשנים האחרונות שללו טענה זו והראו כי צריכת משקאות קפה אינה מעלה את הסיכון למחלת לב כלילית או לאוטם שריר הלב .

מחקר אשר בדק השפעה של צריכת משקאות קפה על הסיכון להופעת אוטם שריר הלב בקרב 32,650 נשים שוודיות גיל 40-74, בין השנים 1997 ועד 2002, הראה כי צריכת 5 כוסות קפה בשבוע אינה קשורה בסיכון לאוטם שריר הלב.

יתכן כי הסיבה לממצא שמשקאות הקפה אינם מעלים את הסיכון לאוטם שריר הלב ולמחלות לב, ואף מקטינים אותם, קשורה בעובדה שפולי הקפה אינם מכילים רק קפאין, אלא גם גורמי תזונה חיוניים.

התרכובות הפנוליות הקיימות בפולי קפה, הנוכחות של נוגדי החמצון ושאר חומרי התזונה במשקה מקטינים את הסיכון לסטרס חמצוני ובכך כנראה מגינים על הלב ועל כלי הדם מפני פגיעה וחמצון של רדיקאלים חופשיים. 

לפיכך, המסקנות המתקבלות מבדיקת ההשפעה של צריכת משקאות קפה לעומת המסקנות המתקבלות מצריכת קפאין טהור (בטבליות) עלולות להיות שונות. 

מחקר שפורסם בשנת 2006 ב- Journal of the American Medical Association , הראה שבנבדקים

עם מטבוליזם איטי של קפאין קיים סיכון גבוה יותר לפתח אוטם שריר הלב. האנזים האחראי על המטבוליזם של קפאין בכבד (CYP1A2 ) שייך למערכת האנזימתית ציטוכרום P450 .

ביטוי שונה של של אנזים זה יכול להאט או להגביר בסופו של דבר את המטבוליזם של הקפאין .

השפעתו המווסתת של הקפאין על כלי דם (היצרותם או הרחבתם) תלויה בקשירתו לקולטנים שונים, וכנראה גם בגורמים רבים אחרים (כגון: גיל, יתר לחץ דם, פעילות גופנית ועוד) אשר בסופו של דבר יקבעו מה מידת ההשפעה הפיסיולגית המתקבלת.

לאחרונה הראתה קבוצתנו במחקר פרוספקטיבי, סמוי כפולות, שנטילת טבליות שהכילו 200 מ"ג קפאין (שווה ערך ל 3 כוסות קפה) בהשוואה לפלצבו, העלה את רמת הקפאין בדם, כשעה לאחר נטילת טבליות הקפאין ושיפר באופן משמעותי תפקוד האנדותל בכלי הדם הברכיאלי בקרב מתנדבים בריאים ובחולים במחלת לב כלילית, מלווה בירידה של סמני דלקת  CRP . ממצאים אלה מצביעים על השפעה אקוטית מטיבה של הקפאין על כלי הדם בבריאים ובחולי לב.

Shechter M, Shalmon G; Scheinowitz M, et al. Impact of Acute Caffeine Ingestion on Brachial Endothelial Function Predicts in Healthy Subjects and in Patients with Coronary Artery Disease. Am J Cardiol 2011;107:1255-1261.

על כן, המאמר של פרידמן וחב' שפורסם ב NEJM   תורם לחיזוק ההנחה ששתיה מתונה של קפה אינה מזיקה לבריאות ואף ההיפך מכך. המחקר מגרה לחקור את ההשפעה ארוכת הטווח של החומרים המרכיבים את הקפה על תחלואה ותמותה ולמצוא מי מהחומרים עצמם גורם לכך. יש לזכור ששתית קפה מורכבת מחומרי טעם וריח בקפה, בחלב ובמוצריו. רק מחקר יסודי, סמוי כפילות, פרוספקטיבי במרכיבים השונים יאשר מי ממרכיבי הקפה אכן חשובים בסגולת הקפה להקטין שיעור תמותה. ועד אז שיהיה קפה לבריאות.

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני