הרצאות מצגות

סיקור אירוע הקמת עמותה ''אזרחים למען בריאות הלב''

27/12/2005

"אזרחים למען בריאות הלב" נולד ביוזמת האיגוד הקרדיולוגי בישראל. "בכל שנה נפטרים בישראל כ- 15,000 אנשים ממחלות לב. מדי שנה לוקים כ- 40,000 אנשים בהתקפי לב. רוב האנשים הלוקים בליבם מצויים בשנים היצרניות של חייהם, ודי לזכור את כל המפורסמים שנרעשנו ממותם הלא צפוי. על ידי פעילות הסברה ארצית ניתן להקטין ב – 20 – 30% את שיעור התקפי הלב ולמנוע מחלות לב, ובכך להציל בשנים הקרובות אלפי בני אדם", מסביר פרופ' דן צבעוני, נשיא האיגוד הקרדיולוגי את הרקע ליוזמה זו. 

 

 

 

 

 

לצפייה בקליפ וראיון עם פרופ' צבעוני >>

 



מודעה

 

באירוע חגיגי שהתקיים ב-18/12 בהיכל התרבות, אירוע שהכנסותיו יוקדשו למימון פעילות הסברתית, שתיעשה בשיתוף עם משרד החינוך, עיריות, בתי חולים, השתתף קהל רב שמילא את האולם.

 

באירוע שנתמך ע"י חברת שחל וחברת ג'ונסון וג'ונסון, הדגיש פרופ' צבעוני את חשיבות המודעות לפעולות שכל אדם יוכל לנקוט כדי להקטין את הסיכון למחלות לב. האירוע אגב התקיים באותו יום שבו אושפז ראש הממשלה שרון בעקבות האירוע המוחי החולף שממנו סבל, אירוע שודאי יתרום, כך יש לקוות, להעלאת המודעות לשמירה על אורח חיים בריא.

 

 

 

 

את הערב חתמה הזמרת ריטה בהופעה מלהיבה וסוחפת, בו באמת, תרתי משמע, נתנה את כל הלב. רבים מהמשתתפים הצטרפו לעמותה החדשה, ויש לקוות שבקרוב נוכל לחוש ולהיוכח בפעילותה.

       

 

בהקשר זה, יש לציין כי סקר מיוחד שערכו החברות שח"ל וג'ונסון אנד ג'ונסון, המשווקת את הסטנט משחרר התרופה - Cypher,  בשיתוף עם האיגוד הקרדיולוגי בישראל לרגל הקמת ארגון "אזרחים למען בריאות הלב", מגלה כי כמחצית מהאוכלוסיה במדינת ישראל מכירה באופן אישי אדם הלוקה במחלת לב כלשהי.  הסקר מגלה כי גם אנשים הסובלים מגורמי סיכון למחלות לב כגון: יתר לחץ דם, השמנת יתר, סוכרת, רמת כולסטרול גבוהה, עישון, וכו', (58% ממשתתפי הסקר), שחייבים להיות ערים לחשיבות של שינוי אורח חיים, מציינים שלא שינו את אורח חייהם למרות שהם יודעים שהם מצויים בסיכון. מבין אלה שאינם לוקים בגורמי סיכון, 73% אינם עוסקים בפעילות גופנית, למרות שמרבית הנשאלים ערים לכך שפעילות גופנית ואורח חיים בריא מקטינים במידה ניכרת את הסיכון למחלת לב.

 

למרות שמחלות לב וכלי דם הם גורם התמותה מספר 1 בעולם המערבי וגם במדינת ישראל, רק 36% מהישראלים ציינו מחלות לב וכלי דם כגורם ראשון לתמותה. 50% ציינו את הסרטן כגורם התמותה העיקרי. נתונים אלה מפתיעים גם לאור העובדה כי בסקר זה נמצא כי 58% מהנשאלים סבלו מאחד או יותר גורמי סיכון להתקף לב.

בסקר זה כי נמצא כי הגברים מצהירים על עצמם כיותר בריאים, על אף ש- 54% מהם לוקים בגורם סיכון אחד או יותר. 62% מהנשים סובלות מאחד או יותר מגורמי הסיכון. ניתן היה לחשוב שאנשים הלוקים בגורמי הסיכון, יכירו בכך וישאפו לטפל בגורמים אלה.

לעומת זאת, הנתון המפתיע בסקר זה הוא כי באוכלוסייה זו ישנה בורות לגבי הערכים החשובים לבריאותם. למשל, בין אלה שהצהירו על עצמם כבעלי רמה מוגברת של שומנים בדם, רק 22% ידעו מה ערכי הכולסטרול הרצויים עבורם. בקרב אלה הלוקים ביתר לחץ דם, 27% לא ידעו מהם ערכי לחץ הדם הרצויים. 

 לדברי פרופ' דן צבעוני, נשיא האיגוד הקרדיולוגי בישראל, "נתונים אלה מצביעים על הסכנה הגלומה בהתפתחות מחלת לב שהיא באופייה מחלה 'שקטה'. הכחשה זו תורמת לכך שאנשים אינם נלחמים בגורמי הסיכון, וזאת למרות שידוע שניתן להפחית תמותה ותחלואה ממחלות לב במידה ניכרת. במטרה להגביר את המודעות לחשיבות אורח חיים בריא, ומלחמה בגורמי הסיכון, יזם האיגוד הקרדיולוגי את "אזרחים למען בריאות הלב", ארגון וולונטרי שנועד להגביר הפצת מידע זה ולהבהיר מה דרכי המלחמה במחלות לב בקרב האוכלוסייה הבריאה והאוכלוסייה החולה במדינת ישראל".

כאשר שואלים ממי מצפים הישראלים לקבל מידע על מחלות לב, מתברר שרבים (32%) מצפים שרופא המשפחה יהיה מקור המידע, אחרים מצפים שקופת חולים ובה רופא המשפחה או האחות, ימסרו מידע (28%). 15% סבורים שמקור המידע צריך להיות הקרדיולוג.

לא ניתן לטעון שלנבדקים לא היה זמן לקבל מידע ממערכת הבריאות היות ו- 53% מהישראלים ביקרו אצל רופא המשפחה בשלושת החודשים האחרונים. מקרב הלוקים באחד או יותר מגורמי הסיכון, האחוזים גבוהים הרבה יותר, 74% מחולי הסוכרת ביקרו בשלושת החודשים האחרונים אצל רופא המשפחה, ואחוז דומה מהסובלים מיתר לחץ דם ביקר אצל הרופא. לעומתם רק 60% מהסובלים מהשמנת יתר ביקרו אצל רופא המשפחה. נשים נוטות לבקר אצל רופא המשפחה יותר מאשר גברים (67% לעומת 53%) בחצי השנה האחרונה.

 

לסיכום, סקר זה הוכיח כי מרבית הישראלים סובלים מלפחות גורם סיכון אחד למחלת לב. למרות זאת, רובם אינם מעונינים במידע על דרכי המניעה. חלק גדול מהלוקים בגורמי סיכון אינם מודעים מהם הערכים הנורמלים של כולסטרול, לחץ דם וכו', ולמרות שרוב הישראלים ערים לחשיבות של פעילות גופנית במניעת מחלות לב, רק אחוז קטן עוסק בכך. על כן, מסכם פרופ' צבעוני, "זאת הסיבה שחייבים להגביר את המודעות לחשיבות גורמי הסיכון ולמלחמה בהם. אין ספק כי אם נצליח בהעברת מסר זה לאוכלוסייה, אנו יכולים בקלות למנוע 20% מהתחלואה והתמותה ממחלות לב במדינת ישראל".


  

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני