חדשות

דיווח על אירועי Toxic Anterior Segment Syndrome לאחר ניתוח קטרקט (Morbidity and Mortality Weekly Report)

02/07/2007

בגליון 29 ביוני של Morbidity and Mortality Weekly Report, דווח על מספר אירועי TASS (Toxic Anterior Segment Syndrome) לאחר ניתוח קטרקט במיין בשנת 2006. הסיבה הספציפית להתפרצות אינה ידועה, אך לא דווח על מקרים נוספים לאחר שתי סדרות שינויים שנערכו בציוד ובמכשירים המשמשים לניתוח.

 

TASS, תהליך דלקתי לא-זיהומי של הסגמנט הקדמי של העין, הוא סיבוך של ניתוחים בסגמנט הקדמי של העין, כאשר ניתוח קטרקט הוא השכיח מביניהם. מספר גורמים מזהמים, לרוב ממקור הציוד הניתוחי, הוזכרו כגורמי TASS. התסמונת מופיעה לרוב בתוך 24 שעות מהניתוח, ומאופיינת בבצקת של הקרנית והצטברות תאים לבנים במדור הקדמי של העין.

 

החוקרים מציינים כי מניעת TASS דורשת תשומת לב לתמיסות, לתרופות ולמכשירים, ולשמור על ניקיון וסטריליות הציוד הניתוחי. ניתן לטפל בהצלחה במרבית מקרי TASS באמצעות סטרואידים בטיפול מקומי, NSAID מקומיים, או שניהם. עם זאת, תהליך אינפלמטורי שמקורו ב-TASS עשוי לגרום נזק קשה לרקמות תוך-עיניות, עד אובדן ראיה.

 

באוקטובר 2006 דווח על אוסף מקרי TASS בחולי-חוץ, שעברו ניתוח קטרקט ב-25 בתי חולים במיין. שמונה מבין עשרת החולים שנותחו ב-11 באוקטובר באותה שנה, סבלו מתהליך אינפלמטורי חריג, וירידה בחדות הראיה, ותגובתם לטיפול מקומי בסטרואידים או ב-NSAID, התאימה לאבחנה של TASS. לאחר פאקומיוליסיפיקציה של הקטרקט, הוכנסו עדשות תוך-עיניות לכל 8 החולים.

 

רופא העיניים שטיפל בחולים היה רופא העיניים היחיד בבית החולים, עם רישיון לעסוק ברפואת עיניים וניסיון של למעלה מעשרים שנים. הרופא שלל מקרים של TASS בעבר והוא לא ערך שינויים בציוד הניתוח לפני או אחרי ההתפרצות.

 

החל מה-12 באוקטובר ננקטו מספר אמצעי מניעה:

1)      החלפת האפינפרין ששימש בניתוח לפורמולות ללא חומר משמר

2)      התמיסות ששימשו לשטיפת ציוד הניתוח הוחלפו פעמיים ביום, במקום פעם ביום.

3)      השתמשו בתרופות עם הרבה מספרים שונים, מאלו ששימשו ב-11 באוקטובר

4)      הצוות המנתח כלל איש צוות שסייע לרופא העיניים במספר גדול יותר של ניתוחים.

5)      האוטוקלב נבדק ע"י נציג של היצרן ונמצא פועל כשורה.

6)      יוד אנטיספטי הוחלף למתקנים חד-פעמיים

7)      קצה מכשיר פאקומיוליסיפיקציה הוחלף לאחר כל טיפול, במקום תהליכי סטריליזציה ושימוש חוזר במשך שבע פעמים, כפי שהותר ע"י היצרן.

 

4 חולים נוספים שעברו ניתוח קטרקט ע"י אותו רופא עיניים ב-18 באוקטובר, לאחר השינויים האמורים לעיל, פיתחו TASS לאחר הניתוח.

 

עבור חולים שפיתחו TASS לאחר ניתוח ב-11 באוקטובר או ב-18 באוקטובר, הראיה מתוקנת בעין הפגועה לאחר רזולוציה של TASS עמדה על 20/20 בשלושה חולים, 20/25 בארבעה, 20/30 בשלושה חולים ועל 20/40 בשני חולים.

 

לאחר ה-18 באוקטובר, דחו את ניתוחי הקטרקט עד ל-8 בנובמבר, וננקטו מספר אמצעי זהירות נוספים:

1)      קנולות חדשות שימשו בכל פרוצדורה

2)      אותו יצרן שלח תמיסות שטיפה חדשות

3)      הציוד עבר שטיפה וסטריליזציה במים מזוקקים

4)      הופסק השימוש בניקוי אנזימטי בשטיפות הציוד

5)      ב-20 באוקטובר בוצע מבחן מהיר שנמצא חיובי לנוכחות אנדוטוקסין בכלי השטיפה

 

מבין 222 שעברו ניתוח קטרקט בתקופה שבין 8 בנובמבר, 2006 ועד 22 ביוני, 2007, איש לא פיתח TASS לאחר הניתוח.

 

במאמר מערכת  צויין כי שיעורי ההיארעות של TASS לאחר ניתוח קטרקט אינם ידועים, אך לאחרונה תועד על מספר מקרים רב יותר בספרות הרפואית. בשנת 2005, תמיסת שטיפה מזוהמת באנדוטוקסין נחשדה כגורם להתפרצות הזיהום. איגוד ASCRS (American Society for Cataract and Refractive Surgery), פרסם לאחרונה הנחיות למניעת התפרצויות TASS.

 

MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2007;56(25):629–630.

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני