חדשות

האם הרגלי תזונה בריאים מפחיתים את הסיכון לקטרקט בנשים? (Arch Ophthalmol)

21/06/2010

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

דיאטה בריאה מלווה בירידה בסיכון לקטרקט גרעיני בנשים, כך עולה מתוצאות מחקר פרוספקטיבי שפורסמו במהדורת יוני של Archives of Ophthalmology.

 

מחקר CAREDS (Carotenoids in Age-Related Eye Disease Study), מחקר משני ל-WHI (Women's Health Initiative), נועד בחלקו להעריך את הקשר בין הקרטנואידים לוטאין וזקסנטין ובין שכיחות קטרקט גרעיני על-רקע גיל וניוון מקולרי על-רקע גיל (AMD; Age-related Macular Degeneration).

 

בעבר החוקרים דיווחו כי דיאטה עתירה בלוטאין וזקסנטין, עם ריכוז גבוה של קרטנואידים אלו בדם, מלווה בסיכון מופחת לקטרקט גרעיני בקבוצה זו. אין מחקרים רבים בנושא.

 

במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לקבוע את הקשר בין הרגלי תזונה בריאה ובין שכיחות קטרקט גרעיני, 4-7 שנים מאוחר יותר, בקרב נשים שלקחו חלק ביוזמת WHI. בתחילת המחקר בין השנים 1994-1998, החוקרים חישבו את מדד HEI (Healthy Eating Index), בהתאם לתשובות לשאלוני תזונה. מדדים גבוהים יותר נבעו מצריכת הכמות המומלצת, או מעבר לה, של ירקות, פירות, דגנים, חלב, בשר, וצריכה מתחת לכמות המומלצת של שומן, שומן רווי, כולסטרול ונתרן.

 

בתקופה שבין 1 במאי, 2001, ועד 31 בינואר, 2004, 1808 נשים לקחו חלק במחקר CARED ועברו הערכה לקטרקט גרעיני. קטרקט גרעיני בעין אחת לפחות, זוהה ב-736 נשים (41%).

 

מבין גורמי הסיכון שנבחנו, מדד HEI גבוה היה הגורם המנבא הבולט ביותר לשכיחות נמוכה של קטרקט גרעיני. בהשוואה החמישון העליון והתחתון של מדדי התזונה, יחס הסיכויים המתוקן עמד על 0.63 (95% CI = 0.43-0.91). גורמי סיכון הפיכים אחרים לקטרקט גרעיני כללו עישון והשמנה בולטת, וגורמי סיכון לא-הפיכים כללו עיניים חומות, קוצר-ראייה ולחץ פעימה גבוה. שכיחות קטרקט לא הושפעה ממתן תוספי ויטמינים.

 

נתונים אלו מצטרפים לגוף העדויות לפיו צריכת מזונות עתירים במגוון וויטמינים ומינראלים עשויה לתרום לדחיית היארעות סוג הקטרקט הנפוץ ביותר בארה"ב.

 

מגבלות המחקר כוללות מדגם שכלל נשים בריאות יחסית, הערכת השכיחות לעומת ההיארעות של קטרקט גרעיני, העדר מדידת חשיפה לעופרת וגורמי סיכון אחרים, ואפשרות להטיית סיווג של קטרקט גרעיני.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי דיאטה הינה גורם הסיכון המשמעותי ביותר לסיכון מופחת לקטרקט גרעיני במדגם זה של נשים לאחר-מנופאוזה. עישון והשמנה תורמים גם הם לסיכון המוגבר. שיפור הרגלי החיים, הכולל הרגלי תזונה בריאים, הפסקת עישון והימנעות מהשמנה, עשויים להפחית משמעותית את הצורך בניתוחי קטרקט בנשים אמריקאיות.

 

Arch Ophthalmol. 2010;128:738-749

 

לידיעה במדסקייפ

 

רוצים להביע את דעתכם? בואו להשתתף בדיון בפורום e-med.healthclub

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני