חדשות

בצקת מקולארית והתוצא הראייתי לאחר ניתוח קטרקט בחולים עם רטינופתיה סוכרתית (מתוך Graefe’s Archive for Clinical and Experimental Opthalmology)

26/09/2010

מאת ד"ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון ספטמבר של ירחון Graefe’s Archive for Clinical and Experimental Opthalmology עולה כי התוצא הראייתי הסופי לאחר ניתוח קטרקט בעיניים עם רטינופתיה סוכרתית קלה עד בינונית וללא בצקת מקולארית קודמת עשוי להיות טוב כמו בעיניים בריאות, אולם תכיפות מוגברת של שינויים מקולאריים עשויה למנוע התאוששות מלאה של הראייה.

החוקרים מסבירים כי בצקת מקולארית ציסטואידית (Cystoid Macular Edema, CME) הינו סיבוך ידוע המתרחש לאחר ניתוח קטרקט, וכי רטינופתיה סוכרתית מדווחת כגורם סיכון חשוב לפגיעה בהתאוששות הראייה. לפיכך, ביקשו במחקר פרוספקטיבי זה להשוות את התוצא הראייתי שישה חודשים לאחר הניתוח בעיניים עם רטינופתיה בינונית וללא ME קודמת ובקבוצת ביקורת, וכן לבחון את ההיארעות של בצקת מקולארית על פי Fluorescein angiography (FA) ו-Optical Coherence Tomography (OCT).

במחקר נכללו 34 חולים הסובלים מסוכרת מסוג 2 וכן 35 נבדקים כקבוצת ביקורת. החוקרים העריכו את חדות הראייה המתוקנת המיטבית Best-corrected Visual Acuity (VA) letters EDTRS לפני הניתוח, ושוב שבוע לאחריו, וכעבור שישה שבועות ושישה חודשים. ה-FA אשר בוצע לפני הניתוח ושישה שבועות לאחריו סווג כאחת משלוש תבניות זליגה. בנוסף, ה-OCT אשר בוצע לפני הניתוח, שישה שבועות ושישה חודשים לאחריו סווג בצורה כמותית לאחד משלושה סוגים, ועובי המקולה נמדד בשלושה שדות מעגליים (תת-שדה מרכזי, מעגל פנימי ומעגל חיצוני) במפות המקולה.

החוקרים מדווחים כי לא נצפה הבדל מובהק ב-VA לפני הניתוח, ביום 7 או שישה חודשים לאחריו, אולם מציינים כי בשישה שבועות נצפה הבדל משמעותי לפיו VA נמוך יותר בקבוצת החולים הסוכרתיים. לדבריהם, 6% מקבוצת הביקורת ו-12% מקבוצת העיניים הסוכרתיות פיתחו CME קלינית המוגדרת כאובדן של יותר מחמש אותיות בין 7 ימים ושישה שבועות.

ההיארעות של זליגת FA עמדה לדברי החוקרים על 23% בקבוצת הביקורת לעומת 76% בקבוצת העיניים הסוכרתיות. בתום שישה שבועות מעקב, 20% מהעיניים בקבוצת הביקורת ו-44% מאלו בקבוצת הסוכרת הראו שינויים איכותיים ב-OCT. בנוסף, נצפתה עלייה מובהקת סטטיסטית בעובי בכל שלושת אזורי המקולה שנבדקו בשתי הקבוצות, ממצא אשר נותר בחלקו בשישה חודשים של מעקב. עם זאת, לא נצפו הבדלים בעובי המקולה המרכזית בין הקבוצות בכל נקודת זמן שהיא. החוקרים מוסיפים כי התעבות רשתית לא עמד בקורלציה ל-VA.

החוקרים מסכמים כי התוצא הראייתי הסופי בעיניים עם רטינופתיה סוכרתית בינונית עד קלה וללא בצקת מקולארית קודמת לאחר ניתוח קטרקט היה טוב באותה מידה כמו עיניים בריאות, אולם כי התכיפות המוגברת של שינויים מקלואריים עלולה לעמוד בפני השגת ראייה מלאה. בנוסף, שינויים ב-OCT או FA נצפים לדבריהם פעמים רבות ללא השפעה ברורה על חדות הראייה. לבסוף, הם טוענים כי OCT הינה בדיקה טובה באותה המידה כמו FA בזיהוי בצקת מקולארית ציסטואידית קלינית, והינה השיטה המומלצת למעקב בטרם נשקל השימוש ה-FA.

לאבסטרקט

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני