חדשות

מה בין סטטינים ובין הסיכון להתפתחות קטרקט? (Optom Vis Sci)

15/08/2012

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

במהדורת אוגוסט של כתב העת Optometry and Vision Science מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי טיפול בסטטינים מלווה בעליה של למעלה מ-50% בסיכון להתפתחות קטרקט תלוי-גיל. בחולים עם סוכרת מסוג 2 הטיפול בסטטינים לווה בסיכון גבוה אף יותר להתפתחות קטרקט.

 

הסקירה כללה 6,497 משתתפים עם ובלי סוכרת. החוקרים מסבירים כי סוכרת הינה גורם סיכון להתפתחות קטרקט ולכן הם בחנו את השכיחות של קטרקט בחולים עם סוכרת שנטלו סטטינים (452 חולים) ואת השכיחות באלו שנטלו סטטינים ולא סבלו מסוכרת (5884 חולים). הגיל הממוצע של החולים בסוכרת היה גבוה ב-14 שנים מאלו ללא סוכרת.

 

החוקרים מדווחים כי סוכרת לוותה בעליה של 86% בסיכון להתפתחות קטרקט (יחס סיכויים של 1.86) במהלך החיים לאחר תקנון למשתנים שונים, כולל גיל, מין נקבה, עישון ולחץ דם. אבחנה של סוכרת לוותה גם היא בסיכון מוגבר לסוגי קטרקט שונים: עליה של 84% בסיכון ל-Nuclear Sclerosis, עליה של 38% בסיכון ל-Cortical Cataract ועליה של 52% בקטרקט מסוג Posterior Subcapsular Cataract.

 

טיפול בסטטינים לווה בעליה מובהקת סטטיסטית בסיכון להתפתחות קטרקט תלוי-גיל (יחס סיכויים של 1.57) ובסוגי קטרקט מסוימים, כולל עליה של 48% בסיכון ל-Nuclear Sclerosis ועליה של 48% ב-Posterior Subcapsular Cataract, אך ללא סיכון מוגבר לקטרקט קורטיקאלי.

 

מהערכת השכיחות של קטרקט בחולים עם ובלי סוכרת, המטופלים בסטטינים, עולה כי השכיחות של קטרקט עלתה בקצב מהיר יותר בחולי סוכרת שנטלו סטטינים. שכיחות דומה תוארה בחולי סוכרת שלא נטלו סטטינים ובחולים ללא סוכרת שנטלו טיפול בסטטינים. השכיחות של קטרקט עלתה בקצב האיטי ביותר בחולים ללא סוכרת שלא נטלו סטטינים.

 

Optom Vis Sci 2012; 89:1165-1171

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני