חדשות

ניתוח החלפת עדשות קטרקט עשוי להביא לשיפור בשינה (JAMA Ophthalmol)

27/05/2019

 

השתלת עדשות חדשות בניתוח קטרקט עשוי להביא לשיפור הראיה, אך גם לשיפור איכות השינה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש להערכת ההשפעה של כניסת האור לעין על השעון הביולוגי של הגוף. במחקר המעבדתי הקטן, שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology, החוקרים מצאו כי חולים עם עדשות חדשות בילו זמן רב יותר בשינה עמוקה והשיגו תוצאות טובות יותר במבחנים להערכת תפקוד קוגניטיבי, בהשוואה לביקורות תואמות בגיל.

 

29 המתנדבים הובאו למעבדת שינה לבדיקות לאורך שלושה שבועות. כולם קיבלו מד אקטיגרפיה לעקוב אחר הפעילות במהלך הלילה. המתנדבים הגיעו למעבדה כל לילה בשש בערב, חוו אור מעומעם למשך שעה, לאחר מכן שעה וחצי של חושך, שעתיים של חשיפה לאור ולסיום חצי שעה של עור מעומעם לפני חזרה לשינה. כל שבוע במהלך השעתיים של חשיפה לאור בערב, עוצמת האור הייתה שונה.

 

החוקרים עקבו אחר מחזורי השינה של המתנדבים בכדי לקבוע כמה זמן בילו בשינה עמוקה. בבוקר למאחר שהתעוררו, הם השלימו מבחנים קוגניטיביים.

 

מהנתונים עלה כי בחולי קטרקט תועדה עליה קטנה יותר בריכוז מלטונין בתגובה לחשיפה לאור, בהשוואה לביקורות. דיכוי זה של תגובת מלטונין לאור מהווה תגובה האופיינית יותר למבוגרים צעירים.

 

חולי קטרקט בילו זמן ארוך יותר בשינה עמוקה והשיגו תוצאות טובות יותר במבחנים הקוגניטיביים, בהשוואה לעמיתיהם באותו גיל בקבוצת הביקורת. יתרה מזאת, בחולי קטרקט עם החלפה של עדשות צלולות תועדה שינה טובה יותר ותוצאות טובות יותר במבחנים קוגניטיביים, בהשוואה לאלו עם עדשות המסננות אור כחול.

 

החוקרים כותבים כי למרות שמדובר בממצאים ראשוניים לאור גודל המחקר, לתוצאות עשויות להיות חשיבות רבה לאור השכיחות הגבוהה של ניתוחי קטרקט בארצות הברית.

 

JAMA Ophthalmol 2019

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני