הרצאות מצגות

חדשות מפורום התזונה לאנשי מקצועות הרפואה בניהולה של ד''ר סיגל אילת

09/10/2009

פורום התזונה שלנו, בחסות חברת יוניליוור ובניהולה של ד"ר סיגל אילת (בתמונה) פעיל ופורה...הפורום משמש בעיקר במה לדיונים ושאלות/תשובות הקשורים למחקרים המתפרסמים באתר. אנו מביאים כאן מס' דיונים מהימים האחרונים שיש בהם עניין להערכתנו לכלל מנויי האתר:

1. בעקבות המחקר הזה : מחלת צליאק קשורה עם עלייה קלה בתמותה (מתוך JAMA)    שאלה אביה : האם העלייה בתמותה קשורה למשך המחלה או להיקף מעורבות המעיים ? ותשובתה של ד"ר אילת הייתה:

 תודה על השאלה המעניינתהשאלה הזו מגלמת את האפשרויות לאנאליזות במחקרי מעקב= קוהורט. ומחזקת את הטענה שאי אפשר להסיק לגבי סיבתיות.
כך למשל לשאלתך, במחקר זה לא מוזכר הקף מעורבות המעיים (אינני חושבת שקיים דבר כזה במחלת הצליאק), אולם בדקו סוגים שונים של איבחון.
במחקר זה בדקו קיומה של דלקת ללא אטרופיה של הוילים וצליאק רדום. התמותה היתה גבוהה יותר בקבוצת הדלקת. אחד ההסברים שניתנו להבדל היה שחולים עם צליאק מטופלים בדיאטה דלת גלוטן אך לא אלה עם הדלקת ללא פגיעה בוילים.
אבל- הסיכון העודף היה נמוך יותר במעקב של 5 שנים לעומת שנה וייתכן שאלה עם הדלקת, חלקם היו במצב חריף והחלימו באופן ספונטני.

לגבי משך המחלה: 
נמצא סיכון מופחת לתמותה ממחלת הצליאק ככל השמעקב היה ארוך יותר. ייתכן שאלה שחולים יותר עוברים ביופסיה כחלק מהבירור הרפואי ולכן חולים יותר. כלומר ייתכן שקיים ערפלן של מחלת רקע או ערפלן של גיל שאינם מתוקננים.

אנשים שאובחנו כחולי צליאק בילדות לא היו בסיכון מוגבר מעט לתמותה בהשוואה לאחרים וזו תוצאה שתומכת במחקרים אחרים. כלומר לשאלה לגבי משך המחלה - ייתכן שיש כאן רמז לתשובה. 

2. ובעקבות המחקר הזה : הקשר בין צריכת שוקולד ותמותה לאחר אוטם לבבי ראשון (Journal of Internal Medicine)    שאל יוסי : אחרי כל הפעמים שאמרו לנו ששוקולד לא טוב לבריאות, האם ידוע למה הוא משפיע על הורדת תמותה כמו שהראו תוצאות המחקר ? תוך זמן קצר השיבה ד"ר אילת : שני מרכיבים בשוקולד יכולים להיות רלבנטיים לממצאים: שומן השוקולד עשיר במיוחד בחומצה סטארית (רוויה עם 18 פחמנים), שמהווה כ- 30% מהשומן. ההשפעה של חומצת שומן זו על בריאות הלב, שנוייה במחלוקת, אבל לאחרונה פורסמה סקירה שמסקנתה היתה שחומצת שומן סטארית היא בעלת אפקט מועיל או ניטרלי על לחץ דם ופרמטרים קרישתיים ולא משפיעה באופן הפוך על גורמי סיכון קרדיאליים.
בשוקולד יש גם פלאבנואידים הידועים כאנטיאוקסידנטים.
למעוניינים במספרים מדוייקים:

,  Analysing major American brands, Gu et al. found that milk chocolate contains 5–12 mg 100 g−1 of catechin, 18–24 μg 100 g−1 of epicatechin and 0.22–0.31 mg 100 g−1 of procyanidins in total. For dark chocolate, the corresponding concentrations were 11–33 mg 100 g−1, 52–125 μg 100 g−1 and 0.85–1.99 mg 100 g−1 respectively.

גורמים ביואקטיביים נוספים בשוקולד הם אבץ,סלניום, מגנזיום וויטמין E. אף הם יכולים לפעול כאנטיאוקסידנטים כשמקורם במזון.
 
3.  ו
בעקבות המחקר הזה עליו דיווחנו ב-23/9 :
משקה פרוביוטי מסוג אקטימל מעלה את התגובה של חיסון נגד שפעת באוכלוסיה מבוגרת (Vaccine)     שאל אבשלום: האם ההשפעה שהופיעה במחקר זה קיימת גם בצעירים יותר ? האם צריכת המשקה תגן יותר מפני הידבקות בשפעת החזירים ?  גם כאן תשובתה של ד"ר אילת לא איחרה לבוא:

כמנהגנו וכמנהג הרפואה המודרנית, לא ניתן לצאת בהצהרת בריאות עד שהיא נבדקה. השפעה של פרוביוטיקה על שפעת החזירים לא נבדקה. ככל הידוע לי השפעת פרוביוטיקה בצעירים ובעיקר בילדים הוכחה בנושאים אחרים אבל לא בשפעת (ייתכן שהיא לא נבדקה בנושא זה).
הנה כמה תחומים אחרים בהם הפרוביוטיקה יכולה לעזור:
מי יפיק תועלת בקרב מבוגרים?
1. דלקת נרתיק חיידקית בנשים היא מחלה וגינלית שכיחה העלולה לגרום לסיבוכים גניקולוגיים והקשורים למיילדות, מעבר לתסמינים הלא נוחים. כתוצאה מהדלקת חל שינוי בהרכב חיידקים בנרתיק. למרות שלא נעשו מספיק עבודות כדי לצאת בהמלצה כללית לאוכלוסיית הנשים, מחקרים הראו שנטילת פרוביוטיקה למשך 6-7 ימים העלו את שיעורי ההחלמה: יותר נשים החלימו לאחר שנטלו פרוביוטיקה למשך 7-10 ימים בהשוואה לאלה שלא נטלו. נטילת פרוביוטיקה במשך חודשיים הוכחה כיעילה במניעה של הופעת דלקת חוזרת ובהחזרת המערכת המיקרו-חיידקית במעי, ליחס תקין.
2. חולים בפאוצ'יטיס (Pauchitis) – דלקת חריפה או כרונית של המעי הגס. נטילת פרוביוטיקה הפחיתה את מספר האנשים שסבלו מהתקפים חוזרים.
3. אנשים עם תסמונת המעי הרגיז: נצפה שיפור בתסמינים כמו: נפיחות, כאב בטן ותנועתיות יתר.
4. שלשולים במטיילים הם הבעיה הנפוצה ביותר בקרב מטיילים בארצות מתפתחות 20-50% מהמטיילים סובלים מהם בשלב כלשהו בטיולם. סיבוכים ממצב זה עלולים להיות: שלשול שאינו חולף שעלול להסתבך לתסמונת המעי הרגיז. מחקרים הראו ששילוב של מספר מיני חיידקים פרוביוטיים היו יעילים למניעת שלשולים במטיילים.
5. אנשים שנטלו אנטיביוטיקה יחד עם פרוביוטיקה 7-14 ימים, חלו פחות בשלשולים כתוצאה מנטילת האנטיביוטיקה .

ועל התשובה המקיפה הזו השיב אבשלום: תודה רבה רבה לך על התשובה המקיפה.
אני עוקב אחרי הפורום וההשקעה שלך ממש מדהימה.

ולנו לא נותר אלא להצטרף לפירגון של אבשלום ולהזמין את כולכם לפורום, אם לעיון בשאלות ובתשובות ואם בכדי לקחת בו חלק פעיל באמצעות הצגת שאלות, העלאת מקרים לדיון, או מתן תשובות ותגובות שלכם לדיונים קיימים.

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני