חדשות

הפרעת אכילה נמנעת עלולה להיות שכיחה יותר בחולי צליאק (Gastro Hep Advances)

01/03/2022

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מחקר חדש שפורסם ב- Gastro Hep Advancesבדק הפרעת אכילה נמנעת\מגבילה (ARFID) בקרב חולים עם צליאק. המחקר מצא שהמצב שכיח אך אינו קשור להבדלים ברמת השליטה במחלה. הממצאים מצביעים על כך שחלק מהסובלים ממחלת צליאק עלולים לשאוף רחוק מדי כדי להגיע לשליטה תזונתית, עם זאת המומחים מזהירים כי ARFID רק לאחרונה זכה להכרה בחולים עם מחלות מערכת העיכול, וחשוב לא להגדיר במהירות את התנהגות המטופל כפתולוגיה.

המחקר התבצע בעקבות מחקר חתך משנת 2021, שמצא כי 53.7% מחולי צליאק עמדו בקריטריונים ל-ARFID בהתבסס על מבחן ARFID המכיל תשעה פריטים, והיו בעלי סיכוי גבוה יותר לחרדה, דיכאון ואיכות חיים מופחתת הקשורה למזון. למרות שהתסמינים של ARFID זוהו במשך שנים רבות, הוא הפך לאבחנה רשמית רק עם הכללתו ב-DSM-5 בשנת 2013. רופאים הופכים מודעים יותר ויותר לתחלואה נלווית זו, אך יכול להיות קשה לאבחן או להבין את ההשפעה של הפרעת אכילה במצב כמו צליאק, שבה ניהול תזונתי אינטנסיבי הוא המפתח לשליטה בה.

במחקר, החוקרים ניתחו בדיעבד נתונים מ-137 חולים עם צליאק, 107 היו נשים, והגיל החציוני היה 37 שנים. החוקרים השתמשו בשאלונים כדי להעריך את הדיאטה, כולל רשימת התסמינים של ARFID. שבעים ושמונה משתתפים (57%) היו חשודים ל-ARFID, ל-30 היו תסמינים התואמים עם ARFID קליני ול-48 היו תסמינים תואמים ל-ARFID תת-קליני. לא היו הבדלים בין מטופלים עם וללא ARFID ביחס לחרדה ודיכאון, משך המחלה, גיל, מין, מדד מסת הגוף, מחלת עצם, או מחסור במיקרו-נוטריינטים או ויטמינים. מחקרים סרולוגיים גילו רק הבדל אחד: תדירות גבוהה יותר של נוגדן IgG טרנסגלוטמינאז בקבוצת ARFID (15% לעומת 2%; P = .007). בנוסף, היה מתאם משמעותי בין ARFID ושאלון השפעת דיאטה ללא גלוטן (IGFDQ), כאשר מטופלים שקיבלו ציון גבוה יותר במרכיבים החברתיים ומרכיבי המזון של השאלון היו בסיכון גבוה יותר ל-ARFID. זה היה גם המנבא היחיד של ARFID בניתוח רב-משתנים, עם אסוציאציות בחלקים הקשורים למזון (OR 1.64; P = .01), תפקוד רגשי (OR 1.66; P = .05) ותפקוד חברתי (OR 1.59; P = .01).

המחברים הגיעו למסקנה שלמרות שהיו מגבלות למחקר, כולל אי ​​הבנה אפשרית של המטופלים של שאלות הסקר וחוסר ידע אם לחולים הייתה גישה למזונות ללא גלוטן, AFID הוא לא רק שכיח, אלא יש לו גם השפעה משמעותית על חולים עם צליאק.

לכתבה ב-Medscape

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני