חדשות

רמות HDL גבוהות מנבאות תפקוד קוגניטיבי טוב יותר (JAMA Network Open)

17/07/2020

 

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי רמות APOE (Apolipoprotein E) גבוהות יותר בחלקיקי HDL (High-Density Lipoprotein) נקשרו עם סיכון נמוך יותר לדמנציה, אך רק כאשר חלקיקי HDL לא הכילו APOC3 (Apolipoprotein 3).

 

מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין נוכחות apoE במגוון ליפו פרוטאינים ובין התפקוד הקוגניטיבי, בפרט עם הסיכון לדמנציה. המחקר התבסס על נתונים ממחקר Ginkgo Evaluation of Memory Study שנערך בשנים 2000-2008. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 1,351 קשישים בגילאי 74 שנים ומעלה. מבין אלו, 995 משתתפים היו ללא דמנציה בתחילת המחקר ו-521 אובחנו עם היארעות דמנציה במהלך המעקב עד שנת 2008.

 

החוקרים בחנו את יחסי הסיכון המתוקנים לדמנציה ומחלת אלצהיימר במהלך המעקב ולאחר תקנון להבדלים במדדי ADAS-Cog (Alzheimer Disease Assessment-Cognitive Subscale) ומבחן מיני-מנטל.

 

מדגם המחקר כלל 1,351 משתתפים (גיל חציוני של 78 שנים, 47.3% נשים). חציון משך המעקב עמד על 5.9 שנים.

 

מהנתונים עולה כי ריכוז גבוה יותר של apoE בפלזמה ורמות גבוהות של apoE בחלקיקי HDL נקשרו עם תפקוד קוגניטיבי טוב יותר, כפי שנקבע לפי מדד ADAS-Cog, אך לא זוהה קשר עם הסיכון לדמנציה או מחלת אלצהיימר.

 

עוד מדווחים החוקרים כי רמות apoE גבוהות יותר בחלקיקי HDL שחסרו apoC3 נקשרו עם תפקוד קוגניטיבי טוב יותר וסיכון מופחת לדמנציה (יחס סיכון לסטיית תקן של 0.86, רווח בר-סמך 95% של 0.76-0.99). מנגד, רמות apoE בחלקיקי HDL שהכיל apoC3 לא נקשרו עם התפקוד הקוגניטיבי.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על קשר בין רמות apoE בחלקיקי HDL שאינם כוללים apoC3 ובין תפקוד קוגניטיבי טוב יותר וסיכון מופחת לדמנציה.

 

JAMA Network Open 2020

 

לידיעה ב-MedPage Today

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני