חדשות

מחקר חדש מראה אבחון יתר של אי סבילות לסטטינים (European Heart Journal)

23/02/2022

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מטה אנליזה חדשה עם נתונים על יותר מ-4 מיליון מבוגרים מרחבי העולם, שפורסמה ב- European Heart Journal הראתה כי אי סבילות לסטטינים היא הרבה פחות שכיחה ממה שדווח בעבר. המחקר מעריך את השכיחות של אי סבילות לסטטינים על 6% עד 10%, כלומר כ-93% מהמטופלים בסטטינים צפויים לטיפול יעיל, עם סבילות טובה מאוד וללא כל בעיות בטיחות.

כדי לקבל תמונה טובה יותר על השכיחות האמיתית של אי סבילות לסטטינים, צוות המחקר ערך מטה-אנליזה של 4,143,517 מטופלים ברחבי העולם מתוך 176 מחקרים: 112 מחקרים אקראיים מבוקרים ו-64 מחקרי עוקבה. השכיחות הכוללת של אי סבילות לסטטינים הייתה 9.1% (CI 95% 8.0% - 10.0%). השכיחות של אי סבילות לסטטינים הייתה אפילו נמוכה יותר כאשר הוערכה עם קריטריונים אבחנתיים מה-NLA (7.0%,95% CI, 6.0%-8.0%) , ה-ILEP (6.7%) וה-EAS (5.9%).

הגורמים העיקריים הקשורים לסיכון מוגבר לאי סבילות לסטטינים הם מין נשי, תת פעילות של בלוטת התריס, מינון גבוה של טיפול בסטטינים, גיל מתקדם, שימוש במקביל בתרופות אנטי-אריתמיות והשמנת יתר. גורמים נוספים כוללים גזע (אסייתי או אפרו-אמריקאי), סוכרת מסוג 2, שימוש באלכוהול ומחלות כבד וכליות כרוניות.

"הממצאים שלנו מראים שעלינו להעריך את הסימפטומים של המטופלים בזהירות רבה, ראשית כדי לראות אם התסמינים אכן נגרמים על ידי סטטינים, ושנית כדי להעריך האם ייתכן שמדובר בתפיסות של מטופלים שסטטינים מזיקים - מה שנקרא אפקט נוצבו או דרוצבו - שעלולות להיות להיות אחראי ליותר מ-50% מכל הסימפטומים, ולא לתרופה עצמה", אמר החוקר הראשי. הוא גם מעודד שימוש ב-Statin-Associated Muscle Symptom Clinical Index (SAMS-CI) כדי להעריך את הסבירות שתסמיני השרירים של המטופל נגרמים או מחמירים על ידי שימוש בסטטינים.

"חלק מהמטופלים אכן חווים תופעות לוואי אמיתיות ואנו עושים כמיטב יכולתנו לעזור להם בטיפולים אלטרנטיביים, כמו בכל תרופה אחרת. עם זאת, עבור הרוב המכריע של האנשים שחווים תופעות לוואי של סטטינים, אנחנו יכולים בדרך כלל לעבוד עם המטופל כדי להבין את הסימפטומים, להשתמש באסטרטגיות מוכחות לניהול אלה, ולהבטיח שלא יחמיצו את היתרונות המבוססים של סטטינים", אמר.

לכתבה ב-Medscape

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני