חדשות

האם טיפול בסטטינים בגיל מבוגר מגן מפני מחלת פרקינסון? (Neurology)

30/03/2022

 

בקשישים תועדה ירידה של 16% בסיכון להתפתחות פרקינסוניזם לאחר נטילת טיפול בסטטינים למשך 6 שנים, בהשוואה לאלו שלא נטלו סטטינים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology.

 

החוקרים מארצות הברית בחנו את הנתונים אודות 2,841 חולים (גיל ממוצע של 76 שנים) ללא פרקינסוניזם, 936 מהם נטלו סטטינים. במסגרת המחקר נערך מעקב שנתי אחר לתקופה ממוצעת של שש שנים במטרה לקבוע את השימוש בסטטינים וסימנים של פרקינסוניזם.

 

בתום המחקר, 1,432 משתתפים (50%) פיתחו סימנים של פרקינסוניזם. מבין 936 המטופלים שנטלו סטטינים, 418 חולים (45%) פיתחו פרקינסוניזם, בהשוואה ל-1,014 מבין 1,905 משתתפים (53%) שלא נטלו סטטינים.

 

עוד עולה מהנתונים כי כ-79% מהמשתתפים שנטלו סטטינים נטלו תכשירים בעצימות בינונית או גבוהה. בקרב אלו שנטלו סטטינים בעצימות גבוהה יותר תועד סיכון נמוך ב-7% להתפתחות פרקינסוניזם, בהשוואה לאלו שנטלו תכשירים בעצימות נמוכה.

 

החוקרים מדווחים כי 1,044 משתתפים הלכו לעולמם במהלך המחקר, כאשר מבדיקות לאחר המוות של מוחם עלה כי בקרב מטופלים בסטטינים תועדה ירידה של 37% בסיכוי לטרשת עורקים, בהשוואה לאלו שלא נטלו סטטינים.

 

יש מקום להשלים מחקרים נוספים בנושא, אך סטטינים עשויים לשמש כאפשרות טיפול להפחתת השפעות פרקינסוניזם בקשישים באוכלוסייה הכללית, לא רק באלו עם רמות כולסטרול גבוהות או בסיכון לאירועים מוחיים.

 

לכל הפחות, ממצאי המחקר מעידים כי בדיקות הדמיה של המוח או בדיקות וסקולאריות עשויות להועיל לקשישים עם סימנים של פרקינסוניזם, אך ללא הסימנים הקלאסיים של מחלת פרקינסון או ללא תגובה לטיפול בתרופות כנגד מחלת פרקינסון.

 

Neurology, March 23, 2022

 

לידיעה ב-Healio

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני