חדשות

Nitroflurbiprofen יעיל בטיפול ביתר לחץ דם פורטלי על רקע צירוזיס (מתוך Gastroenterology)

28/03/2007

ממחקר חדש עולה, כי nitroflurbiprofen, נגזרת flurbiprofen המשחררת nitric oxide (NO), משפרת יתר לחץ דם פורטאלי על רקע צירוזיס בחולדות, ללא תופעות לוואי משמעותיות הנצפות לעיתים קרובות בטיפול ב- flurbiprofen.

 

לדברי החוקרים, יתר לחץ דם פורטאלי אחראי לסיבוכים החמורים ביותר של צירוזיס, כגון דימום מדליות בוושט, ולכן מהווה את הגורם החשוב ביותר לתחלואה ותמותה בחולים עם שחמת הכבד.

 

החוקרים מציינים, כי פיתוחם של חסמי ביתא לא סלקטיביים למניעת דימום ודימום חוזר בדליות בקיבה ובוושט היה אבן דרך משמעותית בטיפול, אך בפועל, פחות ממחצית מהחולים המטופלים בחסמי ביתא מוגנים מפני סיכונים אלה.

 

עקב ההתקדמות בידע אודות הפתופיזיולוגיה של יתר לחץ דם פורטאלי על רקע צירוזיס, הטיפול העתידי מכוון כנגד העלייה בתנגודת כלי הדם התוך-כבדיים, הנקבעת בחלקה ע"י טונוס ווסקולרי מוגבר בכבד. nitroflurbiprofen מכוון לאספקט זה של יתר לחץ דם פורטאלי.

 

עפ"י דיווחי החוקרים, בחולדות עם יתר לחץ דם על רקע צירוזיס nitroflurbiprofen ו-  flurbiprofen היו בעלי יעילות שווה בהורדת הלחץ הפורטאלי ובהפחתת התנגודת הווסקולרית התוך-כבדית, מבלי לגרום לתת לחץ דם סיסטמי. בנוסף, נמצא כי שתי התרופות שיפרו הפרעה בתפקוד האנדותליאלי ותגובתיות יתר.

 

בתנאי הגוף, nitroflurbiprofen יותר מאשר flurbiprofen, הפחית תאי כבד משופעלים, המעלים טונוס ווסקולרי בכבד. בנוסף, חולדות שטופלו ב- flurbiprofen הראו התכייבויות חמורות בדרכי העיכול ופגיעה כלייתית, שלא נצפתה בחולדות שטופלו ב- nitroflurbiprofen.

 

לסיכום, תוצאות המחקר מראות כי nitroflurbiprofen משפר יתר לחץ דם פורטאלי ע"י הפחתת התנגודת הווסקולרית התוך-כבדית מבלי לגרום לתופעות לוואי משמעותיות, הנצפות בשימוש במשחררי NO קלאסיים או במעכבי cyclooxygenase (הפרעה כלייתית, רעילות כבדית).

 

 

Gastroenterology 2007;132:709-719

 

לידיעה במדסקייפ

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני