חדשות

האם Octreotide יעיל באיזון יתר לחץ-דם פורטאלי? (מתוך American Journal of Gastroenterology)

15/11/2007

ממחקר חדש, שפורסם בגליון אוקטובר של American Journal of Gastroenterology, עולה כי בחולים עם שחמת הכבד, טיפול ב- Octreotide מגביר את יעילות Propranolol בהורדת הלחץ הפורטאלי. מחקרים מעבדתיים מוקדמים מצאו כי ל- Octreotide השפעות וזו-קונסטריקטיביות על השריר החלק בכלי הדם, בעורקים מזנטריים של חולדות.  מאחר שהטיפול התרופתי ביל"ד פורטאלי מבוסס ברובו על חסמי ביתא לא-סלקטיביים, ומאחר שאחת ההשפעות של תרופות אלו היא כיווץ כלי דם עורקיים ספלנכניים, החוקרים שיערו כי Octreotide בשילוב עם חסם-ביתא, עשוי להביא לירידה גדולה יותר בלחץ הדם הפורטאלי, בהשוואה לטיפול בחסמי ביתא בלבד.

 

החוקרים ערכו שני מחקרים עוקבים, שכללו את אותם 28 משתתפים.

 

במחקר הראשון, המשתתפים חולקו באקראי לטיפול ב- Octreotide במינון 200 מיקרוגרם או פלסבו. החולים שקיבלו את הטיפול ב- Octreotide זכו לירידה ממוצעת ב-HVPG (Hepatic Vein Pressure Gradient) של 8.6%, 60 דקות לאחר מתן הטיפול, בהשוואה למצב ההתחלתי (p<0.05). לאחר סיום המחקר, כל המשתתפים החלו בטיפול פומי ב-Propranolol.

 

במחקר השני, אותם משתתפים המשיכו בטיפול ב-Propranolol עם Octreotide או פלסבו. לאחר טיטרציה, חציון מינון Propranolol עמד על 106 מ"ג ביום.

 

מדדי HVPG בחולים שטופלו ב- Octreotide בשילוב עם Propranolol, ירדו בממוצע ב-9.9%, לאחר שעה. הירידה ב-HVPG היתה גדולה יותר, באופן משמעותי, בקבוצה זו בהשוואה לחולים שטופלו בשילוב Propranolol עם פלסבו.

 

עם זאת, החוקרים מזהירים כי לאור המאפיינים הפרמקוקינטיים של Octreotide, ייתכן כי התוצאות לאחר 60 דקות משקפות את שיא ההשפעה. הם גם מציינים את הוריאביליות בתוצאות הטיפול ב-Octreotide, שכן חלק מהחולים שהגיבו טוב לטיפול במחקר הראשון, לא הגיבו בצורה דומה במחקר השני, ואילו בחולים אחרים המגמה היתה דומה בשני המחקרים.

 

Am J Gastroenterol 2007;102:2206-2213.

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני