חדשות

זיהום מעלה פי ארבע את הסיכון לתמותה בחולים עם שחמת הכבד (Gastroenterology)

08/07/2010

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

חוקרים מאירופה מדווחים במאמר חדש שפורסם ב-Gastroenterology כי זיהום מוביל לעליה דרמטית בשיעורי התמותה של חולים עם שחמת הכבד. לחולים פרוגנוזה גרועה גם לאחר החלמה מהזיהום.

 

במטה-אנליזה של מחקרים שכללה קרוב ל-12,000 חולים עם שחמת הכבד, החוקרים מצאו כי זיהום הוביל לעליה של כמעט פי ארבע בסיכון לתמותה.

 

הסקירה כלל 178 מחקרים עם 225 מדגמים. חציון גיל המשתתפים עמד על 56 שנים, 47% אובחנו עם שחמת כבד על-רקע אלכוהול ו-39% על-רקע זיהום בנגיף HBV (Hepatitis B Virus) או HCV (Hepatitis C Virus).

 

החוקרים אספו נתונים מ-18 מחקרים שהשוו את שיעורי ההישרדות עם זיהום, בהשוואה לחולים ללא זיהום; 40.4% מבין 1135 החולים עם זיהום מתו במהלך המעקב, זאת בהשוואה ל-19.5% מבין 2317 החולים ללא זיהום (p=0.00001,  OR = .75).

 

כפי שדווח ב-101 מחקרים, 7062 חולים אובחנו עם SBP (Spontaneous Bacterial Peritonitis). חציון שיעורי התמותה לאחר חודש ולאחר 12 חודשים עמדו על 32.5% ו-66.2%, בהתאמה.

 

בקרב 1437 חולים (מ-30 מחקרים) עם בקטרמיה, שיעורי התמותה עמדו על 42.2% ו-67.4% לאחר חודש ולאחר 12 חודשים, בהתאמה.

 

מבין 225 מדגמים, רק 35 (15.4%) דיווחו על טיפול אנטיביוטי מונע, ואז רק בחציון של 7.7% מהחולים.

 

למרות שאין מספיק נתונים להערכה מספקת, טיפול מונע לוו בירידה בתמותה עקב SBP (37% לעומת 43.2%).

 

במחקרים שנערכו לאחר שנת 2000, לא זוהה שיפור משמעותי בתמותה לאחר שנה אחת, בקרב חולים ששרדו לאחר חודש אחד, בהשוואה לעשרים השנים הקודמות. באשר לזיהום, בניגוד לדימום מדליות, לא חל שיפור בהישרדות במהלך מספר עשורים.

 

Gastroenterology 2010

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני