חדשות

האם קפה מגן מפני Alcoholic Cirrhosis? (מתוך Arch Intern Med.)

14/06/2006

 

ממחקר חדש עולה כי קפה עשוי להיות גורם מגן מפני התפתחות צירוזיס, בעיקר צירוזיס על רקע אלכוהול. מעט מאלו המצויים בסיכון מפתחים שחמת כבד, אך הידע באשר לגורמי הסיכון מצומצם מאוד. ממספר דיווחים עולה כי שתיית קפה קשורה בסיכון מופחת לשחמת כבד.

 

במחקר השתתפו 125,580 נבדקים, ללא מחלת כבד ידועה בין 1978 ו-1985. עד 2001, 330 משתתפים אובחנו עם שחמת כבד, מהם 199 על רקע אלכוהולי ו-131 אובחנו עם צירוזיס שאינה על רקע אלכוהול. מניתוח התוצאות עולה כי קיימים 7 משתנים להערכת הקשר בין שתיית קפה וצירוזיס.

 

הסיכון היחסי להתפתחות Alcoholic Cirrhosis בעקבות שתיית קפה עמד על 0.7 בעקבות שתיית פחות מכוס קפה אחת ביום (95% CI = 0.4-1.1), 0.6 לשתיית 1-3 כוסות קפה (95% CI = 0.4-0.8, P<0.001), ו-0.2 עבור שתיית 4 כוסות קפה ומעלה (95% CI = 0.1-0.4, P<0.001). במקרים של צירוזיס על רקע לא-אלכוהולי, הסיכון היחסי עמד על 1.2 עבור שתיית פחות מכוס קפה אחת (95% CI = 0.6-2.2), 1.3 עבור שתיית 1-3 כוסות קפה (95% CI = 0.8-2.1), ו-0.7 עבור שתיית 4 כוסות קפה ומעלה (95% CI = 0.4-1.3).

 

הסיכונים היחסיים הללו בעקבות שתיית קפה היו עקביים לאורך כל תתי-הקבוצות. לא נמצא קשר בין שתיית תה ובין צירוזיס על רקע אלכוהולי או לא-אלכוהולי. ניתוח התוצאות מצא קשר בין שתיית קפה וירידה בשכיחות רמות מוגברות של AST ו-ALT. Odds Ratio עבור שתיית 4 כוסות קפה או יותר ביום (לעומת אלו שלא שתו כלל קפה) עבור רמות AST גבוהות עמד על 0.5 (95% CI = 0.4-0.6, P<0.001) ועל 0.6 עבור ALT מוגבר (95% CI = 0.6-0.7, P<0.001). קשר הפוך היה חזק יותר באלו ששתו כמויות גדולות של קפה.

 

נתונים אלו תומכים בהשערה לפיה קיים מרכיב בקפה המגן מפני צירוזיס, בעיקר מפני צירוזיס על רקע אלכוהול. העדר הקשר בין שתיית תה וצירוזיס עשוי להעיד כי הקשר כנראה אינו נובע מקפאין, אלא ממרכיב אחר בקפה.

 

מגבלות המחקר כוללות אפשרות לדיווח חסר באשר לכמות הקפה שנצרכה ע"י שתיינים כבדים, העובדה שבאוכלוסית המחקר שתיית תה היתה מאוד לא שכיחה, בחינת המנהגים בתחילת המחקר בלבד. כמו כן, העדר אינפורמציה באשר לשינויים בהרגלי שתיית קפה, בחירת אישפוז או תמותה כמדדי סיום, מעקב לא שלם, חוסר יכולת להסביר את השינויים בשתיית אלכוהול או דיווחים לא-מדויקים באשר לצריכת אלכוהול, אופי תצפיתי של המחקר והעדר מנגנון מוכח.

 

כמו כןף אין השלכות טיפוליות ברורות – גם אם קפה הוא גורם מגן, הגישה העיקרית להקטנת הסיכון לצירוזיס על רקע אלכוהול היא המנעות או הפסקת שתיית אלכוהול. בהנחה שקיים קשר סיבתי, התוצאות מצביעות על כך שצריכת קפה עשויה להסביר באופן חלקי את השונות בסיכון לצירוזיס בקרב שתייני אלכוהול. דרוש מחקר בסיסי לבדיקת השפעת האינטראקציה בין קפה ואתנול על הכבד, אך יש לזכור כי קפה עשוי להיות רק גורם אחד מבין רבים המשפיעים על הסיכון לצירוזיס.

 

Arch Intern Med. 2006;166:1190-1195

 

לידיעה במדסקייפ

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני