חדשות

האם שינוי אורחות חיים עשוי להביא להתאוששות תפקוד קוגניטיבי? (J Am Geriatr Soc)

13/09/2020

 

שינוי אורחות חיים עשוי לסייע להביא לשיפור בכישורי החשיבה והזיכרון בקשישים עם ירידה קוגניטיבית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society.

 

מטרת המחקר הייתה לבחון את היעילות של התערבות רב-תחומית, הכוללת שיפור אורחות חיים לשיפור התפקוד הקוגניטיבי בחולים עם הידרדרות קוגניטיבית סובייקטיבית או ליקוי קוגניטיבי קל. החוקרים השלימו מחקר בן 7 שבועות, אשר כלל משתתפים מהקהילה.

 

מדגם המחקר כלל 119 משתתפים, מהם 57 בקבוצת התערבות ו-62 בקבוצת הביקורת, בהם תועדה הידרדרות קוגניטיבית סובייקטיבית או ליקוי קוגניטיבי קל.

 

בקבוצת הביקורת הושלמו ארבעה מודולים הדרכתיים שנגעו לדמנציה ואורחות חיים המעלים את הסיכון לליקוי קוגניטיבי, דיאטה ים-תיכונית, פעילות גופנית ומעורבות קוגניטיבית. המשתתפים קיבלו הוראה ליישם מידע זה לאורח החיים שלהם. בקבוצת ההתערבות נכללו אותם מודולים הדרכתיים וכן מרכיבים פעילים נוספים שנועדו לסייע ביישום מידע זה באורח החיים של המשתתפים: פגישות עם דיאטנית ועם פיזיולוג וכן אימון מוחי דרך הרשת.

 

החוקרים התבססו על מדד ANU-ADRI (Australian National University – Alzheimer's Disease Risk Index) להערכת אורחות החיים וכן העריכו את התפקוד הקוגניטיבי.

 

מניתוח הנתונים עולה כי בקבוצת ההתערבות תועדו מדדי ANU-ADRI נמוכים יותר משמעותית (P=0.013) ומדד תפקוד קוגניטיבי גבוה יותר משמעותית (p=0.026), בהשוואה לקבוצת הביקורת. מניתוח משני של הנתונים עלה כי השינוי באורח החיים נבע מעליה בהקפדה על אורחות חיים המגנים על התפקוד הקוגניטיבי, יותר מאשר ירידה בגורמי סיכון התורמים לליקוי קוגניטיבי. השינויים בתפקוד הקוגניטיבי תועדו רק במבחן SDMT (Symbol Digit Modalities Test).

 

ממצאי המחקר תומכים בהשערה כי שיפור אורחות החיים והפחתת גורמי סיכון לדמנציה עשוי להוביל לשיפור התפקוד הקוגניטיבי בפרק זמן קצר בקרב מבוגרים עם ירידה קוגניטיבית. החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים בנושא.

 

J Am Geriatr Soc. Published online September 9, 2020

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני