חדשות

הרכב המיקרוביום במעי עשוי להשפיע על התפקוד הקוגניטיבי בגיל העמידה (JAMA Network Open)

14/02/2022

 

הרכב המיקרוביום במערכת העיכול קשור בקשר חיובי עם תפקוד קוגניטיבי תקין במבוגרים בגיל העמידה, כך עולה מתוצאות מחקר חתך שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קטנים בבני אדם הצביעו על קשר בין מאפייני המיקרוביום ובין תפקוד קוגניטיבי או הדגימו שיפור משמעותי בהשוואת ביקורות עם אלו שטופלו בפרוביוטיקה להגדלת המגוון המיקרוביאלי. עם זאת, אין מחקרים מבוססי-קהילה רבים בנושא.

 

מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין הרכב המיקרוביום במעי ובין מדדי תפקוד קוגניטיבי. לצורך כך, הם בחנו את הנתונים ממחקר CARDIA (Coronary Artery Risk Development in Young Adults), קבוצה מגוונת של מבוגרים מארבע ערים גדולות בארצות הברית. החוקרים השלימו 30 שנות מעקב אחר 3,358 משתתפים, בגילאי 40-60 שנים.

 

במסגרת המחקר הושלם ריצוף דנ"א צואה והערכה של המגוון המיקרוביאלי במעי בין מטופלים שונים (ביתא) ובאותם מטופלים (אלפא).

 

במהלך 30 שנות המעקב, כל המשתתפים עברו שישה מבחנים קוגניטיביים במרפאה; כולל מבחן MoCA (Montreal Cognitive Assessment), מבחן DSST (Digit Symbol Substitution Test), מבחן RAVLT (Rey-Auditory Verbal Learning Test), מבחן Stroop ושטף קטגוריות ואותיות.

 

מבין 597 משתתפים עם נתונים זמינים אודות הרכב המיקרוביום (גיל ממוצע של 55.2 שנים; 44.7 גברים), תועד קשר בין המגוון המיקרוביאלי במערכת העיכול בין משתתפים שונים ובין מדדי תפקוד קוגניטיבי, כולל מבחני MoCA (P=0.001), DSST (p=0.001), RAVLT (p=0.001), Stroop (p=0.007) ושטף קטגוריאלי (p=0.001).

 

החוקרים כותבים כי הרכב המיקרוביום במעי הינו גורם הפיך באמצעות שינוי התנהגותי וטיפולים ייעודיים כאשר עוד ועוד עדויות בנושא עשויות להוביל להזדמנויות חדשות להפחתת ההידרדרות הקוגניטיבית בגיל מבוגר באמצעות התערבויות ממוקדות, זיהוי סמנים לסיווג הסיכונים או שינויים במהלך מחלות כרוניות המשפיעות על התפקוד הקוגניטיבי.

 

JAMA Network Open 2022

 

לידיעה ב-Healio

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני