חדשות

תפקוד קוגניטיבי מנבא את הסיכוי לשחרור הביתה של חולים לאחר אירוע מוחי (מתוך אתר Research Square)

25/03/2022

 

הערכת התפקוד הקוגניטיבי בעת האשפוז של חולים לאחר אירוע מוחי עשויה לסייע בניבוי סיכויי שחרור החולים לביתם בתום האשפוז, לאחר שמחקר חדש שפורסם באתר Research Square, וטרם עבר סיקור עמיתים, הדגים קשר מובהק סטטיסטית בין מדד מיני-מנטל ובין השחרור הביתה של חולים אלו.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ליקוי קוגניטיבי מופיע בשכיחות גבוהה בחולים עם אירוע מוחי ומחקרים קודמים מצאו קשר בין ליקוי קוגניטיבי לאחר אירוע מוחי ובין חוסר עצמאות בתפקוד ועליה בעלויות טיפול רפואי.

 

המחקר הרטרוספקטיבי כלל 1,229 חולים לאחר אירוע מוחי סב-אקוטי ראשון, בהם הושלמה הערכה של תוצאות מבחני MMSE (Mini-Mental State Examination), SIAS-m (Stroke Impairment Assessment Set-Motor Function, כוח אחיזה ו-FIM (Functional Independence Measure). ניתוח סטטיסטי הושלם להערכת גורמים הקשורים עם הסיכוי לשחרור החולים לביתם בתום האשפוז.

 

מהנתונים עולה כי גורמים בעת האשפוז אשר נקשרו באופן מובהק סטטיסטית עם שחרור החולים לביתם כללו את גיל החולה (p<0.001), משך הזמן מהופעת אירוע מוחי (p=0.003), מצב המגורים (p<0.001), מדד MMSE (p=0.035), מדד מוטורי (p=0.001) וקוגניטיבי (p<0.001) לפי סולם FIM.

 

הגורמים שנקשרו באופן הבולט ביותר עם הסיכוי לשחרור החולים לביתם כללו גיל צעיר יותר, מגדר זכרי, אוטם מוחי, פגיעה בצד הימני של המוח ומגורים עם אדם נוסף. בחולים עם מאפיינים אלו, משך הזמן מהופעת אירוע מוחי עד לאשפוז היה קצר יותר, משך האשפוז היה קצר יותר, מדד מסת הגוף היה גבוה יותר, מדדי MMSE, SIAS-m, כוח אחיזה ו-FIM היו גבוהים יותר, בהשוואה לחולים ששוחררו מהאשפוז למוסד רפואי (p<0.050).

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי זהו המחקר הראשון שבחן את הקשר בין הסיכוי לשחרור הביתה של חולים לאחר אירוע מוחי ובין תפקוד קוגניטיבי ומהנתונים עולה כי הערכת התפקוד הקוגניטיבי באשפוז עשויה לסייע בחיזוי הסיכוי לשחרור החולים לביתם.

 

מתוך אתר Research Square

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני