חדשות

האם היפופאראתירואידיזם מלווה בסיכון מוגבר לליקוי קוגניטיבי? (Journal of Endocrine Society)

28/03/2022

 

מתוצאות מחקר פיילוט קטן עולה כי ליקוי קוגניטיבי היה נפוץ במבוגרים עם היפופאראתירואידיזם ונקשר עם רמות סידן נמוכות ורמות פוספט גבוהות בדם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Endocrine Society.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים רבים אודות התפקוד הקוגניטיבי של חולים עם היפופאראתירואידיזם. כעת הם ביקשו לקבוע את התפקוד הקוגניטיבי במבוגרים עם היפופאראתירואידיזם באמצעות כלי NIH Toolbox Cognitive Battery ולהעריך אם קיים קשר בין התפקוד הקוגניטיבי ובין הרגשות, איכות חיים ומדדים ביוכימיים הקשורים בהיפופאראתירואידיזם.

 

החוקרים הגדירו ליקוי בנוכחות מדדי T-score מתוקנים דמוגרפית נמוכים מ-1.5 סטיות תקן בלפחות תחום קוגניטיבי או נמוכים מסטיית תקן אחת בשני תחומים קוגניטיביים ומעלה.

 

המחקר כלל 19 משתתפים (גיל חציוני של 49 שנים) עם היפופופאראתירואידיזם, כולל 17 נשים ו-18 חולים עם היפופאראתירואידיזם לאחר-ניתוח. כל המשתתפים היו בעלי השכלה תיכונית ומעלה, שלושה מהחולים קיבלו טיפול תרופתי בעל השפעה אפשרית על התפקוד הקוגניטיבי או הרגשי.

 

החוקרים מדווחים כי מדדי תפקוד קוגניטיבי לקויים לפי NIHTB-CB תועדו ב-13 משתתפים והם זיהו קשר בין מדדי תפקוד קוגניטיבי ובין דיווח-עצמי על המצב הבריאותי הכולל.

 

מהירות עיבוד הייתה התחום הקוגניטיבי שנפגע בשכיחות הגבוהה ביותר, עם מדדי T-Score של שתי סטיות תקן ומטה ב-32% מהמשתתפים. יתרה מזאת, תועדה קורלציה בין מהירות עיבוד ובין ריכוזי סידן בדם (P=0.023) וקשר הפוך עם רמות פוספט בדם (P=0.042).

 

מחקר הפיילוט הקטן מציע כי הפרעה בליקוי קוגניטיבי עשויה להופיע בשכיחות מוגברת בחולים עם היפופאראתירואידיזם וייתכן ומלווה ברמות נמוכות יותר של סידן ורמות גבוהות יותר של פוספט. ממצאים מוקדמים אלו מהווים את הבסיס להשלמת מחקרים נוספים עם מדגם גדול יותר להערכת התפקוד הנוירו-פסיכולוגי בחולים עם היפופאראתירואידיזם וביקורת תואמות.

 

Journal of Endocrine Society , January 30, 2022

 

לידיעה ב-Healio

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני