חדשות

עישון סיגריות מעלה את הסיכון להתפתחות גידולים במעי גס ורקטום בחולים עם מחלת מעי דלקתית (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

24/03/2022

במאמר שפורסם בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי עישון סיגריות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גידולים במעי גס ורקטום בחולים עם מחלת מעי דלקתית.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים עם מחלת מעי דלקתית מצויים בסיכון מוגבר לגידולים במעי גס ורקטום משנית לדלקת של הרירית. עישון סיגריות מפחית תהליכי דלקת בחולים עם קוליטיס כיבית, אך לא בחולי קרוהן והינו גורם סיכון ידוע לנגעים במעי גס ורקטום באוכלוסייה הכללית. כעת הם ביקשו לבחון את ההשפעה של עישון על התפתחות גידולים במעי גס ורקטום בחולים עם מחלת מעי דלקתית.

 

החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שכלל 1,386 חולים ממאגר PALGA, אשר עברו בדיקות סקר לנוכחות גידולי מעי גס ורקטום. ניתוח סטטיסטי שימש להערכת ההשפעה של עישון סיגריות וההשפעה האדטיבית של עישון סיגריות על חיזוי הסיכון לגידולים במעי גס ורקטום.

 

מהנתונים עולה כי 153 חולים (11.5%) פיתחו גידולים במעי גס ורקטום. גורמי סיכון שתוארו בעבר זוהו גם במחקר הנוכחי, כולל קרוב משפחה מדרגה ראשונה עם גידולים במעי גס ורקטום בחולי קרוהן (p=0.001), נוכחות פוליפים פוסט-דלקתיים בחולים עם קוליטיס כיבית (p=0.005). עישון בעבר לווה בסיכון מוגבר לגידולים במעי גס ורקטום בחולים עם קוליטיס כיבית (יחס סיכון של 1.73, רווח בר-סמך 95% של 1.05-2.85), בעוד שעישון פאסיבי לא השפיע על הסיכון לגידולים אלו.

 

בקרב חולים עם מחלת קרוהן, עישון פעיל (יחס סיכון של 2.20, רווח בר-סמך 95% של 1.02-4.76) ועישון פאסיבי (יחס סיכון של 1.87, רווח בר-סמך 95% של 1.09-3.20) לוו בסיכון מוגבר משמעותית לגידולים במעי גס ורקטום.

 

הוספת חשיפה לעישון למודל הסיכון הנוכחי הובילה לשיפור משמעותי בחיזוי הסיכון לגידולים במעי גס ורקטום בחולים עם מחלת קרוהן.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי מדובר במחקר הראשון לתאר את החשיבות של עישון סיגריות בהתפתחות גידולים במעי גס ורקטום בחולים עם מחלת מעי דלקתית. הוספת גורם סיכון זה משפרת את הערכת הסיכון וגישות המעקב אחר גידולים במעי גס ורקטום בחולים אלו.

 

Clinical Gastroenterology and Hepatology 2022

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני