חדשות

עדויות עולם-אמיתי תומכות בהתחלה מוקדמת יותר של בדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Oncology)

09/05/2022

 

עדויות חדשות שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology תומכות בהמלצות האחרונות של ה-American Cancer Society וה-USPSTF (US Preventive Services Task Force) להתחלת בדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום מגיל 45 שנים.

 

החוקרים מסבירים כי למרות שהיקף מקרי סרטן מעי גס ורקטום ירד בעשורים האחרונים, מומחים זיהו עליה יציבה בשיעורי אבחנת הממאירות בקרב צעירים מתחת לגיל 50 שנים – קבוצה בה לא הייתה המלצה לבדיקת סקר שגרתית עד לאחרונה.

 

בשנת 2018, ה-American Cancer Society קבע המלצה להתחלת בדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום מגיל 45 שנים, במקום 50 שנים, באלו בסיכון ממוצע, כאשר ה-USPSTF אימץ המלצה זו בשנת 2021.

 

ההמלצה מבוססת על התועלת לעומת הנטל הצפוי על-סמך מודלי סימולציה של בדיקות סקר לממאירות במדגם היפותטי של מבוגרים בגילאי 40 שנים. עם זאת, עד כה היו עדויות אמפיריות מעטות אודות התועלת האפשרית של בדיקות סקר באוכלוסיות צעירות יותר.

 

במחקר הנוכחי בחנו החקורים את הקשר בין התחלת בדיקות אנדוסקופיה בגיל צעיר יותר ובין הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום בנשים בארצות הברית.

 

מדגם המחקר כלל 111,801 נשים ממחקר Nurses’ Health Study II שהיו בגילאי 26-46 שנים בעת הגיוס למחקר (גיל חציוני, 36 שנים). לאורך 26 שנים דווח על 519 מקרים חדשים של סרטן מעי גס ורקטום.

 

התחלת בדיקות אנדוסקופיה של מערכת עיכול תחתונה בנשים בגיל צעיר יותר לוותה בסיכון מופחת משמעותית לסרטן מעי גס ורקטום. לדוגמא, החוקרים מצאו כי התחלת בדיקות אנדוסוקפיות לפני גיל 45 שנים הפחיתה את הסיכון להיארעות סרטן מעי גס ורקטום בשיעור של 63% והתחלת הבדיקות בגילאי 45-49 שנים הפחית את הסיכון בשיעור של 57%, בהשוואה לאלו שלא השלימו בדיקה אנדוסקופית.

 

הירידה האבסולוטית בהיארעות המצטברת המשוערת של סרטן מעי גס ורקטום עד גיל 60 שנים עמדה על 72 מקרים ל-100,000 נבדקים כאשר החלו בבדיקות הסקר בגילאי 45-59 שנים, בהשוואה לגילאי 50-54 שנים.

 

החוקרים גם בחנו את התחלת אנדוסקופיה ב-299 מקרים של הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום. בהשוואה לאי השלמת בדיקה אנדוסקופית, התחלת בדיקות אנדוסקופיות לפני גיל 45 שנים לוותה בסיכון נמוך ב-55% לאבחנה של הממאירות לפני גיל 55 שנים (יחס סיכון של 0.45). התחלת אנדוסקופיה בגילאי 45-49 שנים ובגילאי 50-54 שנים לוותה גם כן בסיכון מופחת משמעותית לאבחנה של הממאירות לפני גיל 55  שנים (יחס סיכון של 0.43 ויחס סיכון של 0.50, בהתאמה).

 

לא זוהה קשר בין התחלת בדיקות אנדוסקופיות לפני גיל 50 ובין הסיכון לתמותה עקב סרטן מעי גס ורקטום, אך הנתונים מוגבלים לאור המספר הקטן של מקרי תמותה באוכלוסייה צעירה זו.

 

למרות שהחוקרים סיכמו כי הממצאים תומכים בהנחיות הנוכחיות להתחלת בדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום מגיל 45 שנים, הם מודעים לכך שהמחקר כלל רק נשים, שהיו בעיקרן לבנות ועובדות במערכת הרפואית, לכן לא ניתן להכליל את הממצאים לכלל הציבור.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תומכים בהנחיות מהשנים האחרונות המליצות על בדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום מגיל 45 שנים.

 

JAMA Oncology. Published online May 5, 2022

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני