חדשות

האם פעילות גופנית מאומצת עשויה לפגוע במערכת העיכול? (Aliment Pharmacol Ther)

27/06/2017

 

פעילות גופנית מאומצת עשויה לפגוע במערכת העיכול ולהוביל לתסמינים גסטרואינטסינאליים, כך עולה מתוצאות סקירה שיטתית, שפורסמו במהלך חודש יוני בכתב העת Alimentary Pharmacology and Therapeutics.

 

החוקרים מסבירים כי פעילות גופנית בעוצמה מתונה או גבוהה במהלך שעתיים נקשרה עם נזק משמעותי למערכת העיכול ועליה בהיארעות וחומרת תסמינים גסטרואינטסינאליים.

 

מטרת הסקירה הייתה לבחון את ההשפעה של פעילות גופנית של מדדי שלמות ותפקוד מערכת העיכול באוכלוסייה בריאה ובאלו עם מחלות גסטרואינטסינאליות כרוניות. לצורך כך השלימו החוקרים חיפוש בחמישה מאגרי מידע (PubMed, EBSCO, Web of Science, SPORTSdiscus ו-Ovid Medline) לזיהוי פרסומים שהתמקדו בהשפעה של פעילות גופנית אקוטית על סמני נזק למערכת העיכול, חדירות, אנדוטוקסמיה, מוטיליות והפרעות ספיגה באוכלוסיות בריאות וחולים עם מחלות כרוניות של מערכת העיכול.

 

מהתוצאות עולה כי עם עליה בעצימות ומשך פעילות גופנית חלה עליה במדדי נזק למערכת העיכול, חדירות ואנדוטוקסמיה, לצד ליקוי בהתרוקנות קיבה, האטת מעבר במעי דק והפרעות ספיגה. התוספת של סטרס חום ומצב ריצה הובילה להחמרת סמנים אלו של הפרעות במערכת העיכול. סטרס פעילות במשך לפחות שעתיים בצריכת חמצן מקסימאלית של 60% ומעלה הינו הסף בו החלו להופיע ליקויים בתפקוד מערכת העיכול, ללא תלות בכושר הגופני.

 

תסמינים גסטרואינטסינאליים, כולל תסמינים במערכת העיכול העליונה והתחתונה, הינם גורם מגביל נפוץ במקרים של פעילות גופנית מאומצת, ממושכת. למרות עדויות לתועלת הבריאותית של פעילות גופנית מתונה בחולים עם מחלת מעי דלקתית או הפרעות בתפקוד מערכת העיכול, הבטיחות של פעילות גופנית מאומצת יותר לא הוכחה.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי פעילות גופנית מאומצת הינה בעלת השפעה מג'ורית על שלמות מערכת העיכול ותפקודה באוכלוסיות בריאות. הבטיחות וההשלכות הבריאותיות של פעילות מאומצת לאורך פרק זמן ממושך בחולים עם הפרעות כרוניות במערכת העיכול דורשת מחקרים נוספים.

 

Aliment Pharmacol Ther 2017

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני