מאמרי מערכת

האם שימוש בגלולות למניעת הריון פוגע בפריון? /מאת פרופ' דני זיידמן, עורך גינקולוגיה

27/09/2009

מטרה

לקבוע האם שימוש קודם בגלולות למניעת הריון הינו בעל השפעה שלילית על היכולת של האישה להרות, הן בטווח-הקצר והן-בטווח הארוך.

 

שיטות

מחקר המעקב הפעיל האירופאי אחר גלולות למניעת הריון (EURAS-OC) היה מחקר עוקבה מבוקר, פרוספקטיבי בלתי התערבותי שנכללן בו 59,510 נשים שהשתמשו בגלולות למניעת הריון שמכילות דרוספרינון או פרוגסטין אחר.  הנשים אותרו ב- 1,113 מרפאות בשבע ארצות אירופאיות.  באנליזה משנית מתוכננת, תוצאות ההיריון נחקרו ב- 2,064 מהמשתתפות ב- EURAS-OC, שהפסיקו ליטול גלולות למניעת הריון, לאחר הכללתן במחקר, בגלל רצונן בהיריון מתוכנן.  ההשפעה של גיל, ולדנות, סוג הפרוגסטין, מינון האתניל אסטרדיול, משך השימוש בגלולות ועישון, נבדק ביחס לשיעור ההריונות.  

 

שיטות

בסה"כ 21.1% (רווח סמך של 95%; 19.4-23.0%) מהנשים שנטלו בעבר גלולות הרו במחזור הראשון שלאחר הפסקת נטילת הגלולות.  שיעור זה עלה לכדי 79.4% (רווח סמך של 95%; 77.6-81.1%) כעבור שנה אחת (13 מחזורים).  סוג הפרוגסטין, מינון האתניל אסטרדיול, משך נטילת הגלולות וולדנות היו חסרי השפעה משמעותית על שיעורי ההיריון לאחר הפסקת נטילת גלולות.  עד גיל 35 שנה, הייתה לגיל רק השפעה קלה על שיעורי ההיריון.  כצפוי שיעורי ההיריון היו נמוכים יותר בנשים בנות מעל 35 שנה ובקרב מעשנות, אך שימוש בגלולות לא השפיע על הפריון גם בנשים אלה.

 

מסקנות

שימוש בגלולות למניעת הריון בעבר אינו בעל השפעה שלילית על שיעורי ההיריון מיד לאחר הפסקת נטילת הגלולות וגם כעבור שנה.  השוואה של נתונים אלו עם נתונים חיצוניים למחקר זה מורה שההשפעה השלילית של הגיל על הפריון אינה מועצמת על ידי שימוש בגלולות למניעת הריון.

 

דיון

בגלל היעילות הגבוהה של הגלולות קיימת תחושה אצל חלק מהנשים כי השימוש בגלולות עלול להיות קשור בפגיעה בפריון לאחר הפסקת נטילת הגלולות.  ישנם מחקרים שמורים על עיכוב ראשוני, אך זמני בלבד, בכניסה להריון בחודשים הראשונים לאחר הפסקת נטילת גלולות. 

בעשרים וחמש השנה האחרונות נערכו שינויים בגלולות למניעת הריון במטרה לשפר את הבטיחות והסבילות שלהן, ללא פגיעה ביעילותן.  המחקר העכשווי הוביל לשינוי באופן נטילת הגלולות, להפחתה במינון ההורמונים שבגלולה ולשימוש בפרוגסטינים חדשים.  מחקר המעקב האירופאי (EURAS-OC) נועד להעריך את הסיכונים בטווח הארוך של גלולות כמו יסמין, שמכילות את הפרוגסטין החדש דרוספרינון, ושל גלולות אחרות שמכילות פרוגסטינים.  המחקר נתמך על ידי חברת באייר כחלק ממחקר פאזה IV אחר גלולת היסמין, אך נערך על ידי חוקרים ממרכזים אקדמיים בלתי תלויים.

המחקר החדש נותן הזדמנות ייחודית לתת תשובה עדכנית, על בסיס מאגר נתונים נרחב ומדויק, לאחת השאלות שהכי מטרידות את המטופלות: "האם נטילת גלולות למניעת הריון לאורך שנים פוגעת בפריון העתידי שלי?". שאלה זו מטרידה במיוחד נשים מעל גיל 35 שנה שחרדות עוד יותר לפריון שלהן.

המחקר מורה כי גם לגלולות המודרניות, שמצויות כיום בשימוש נרחב, אין השפעה שלילית על פריון -- הן בטווח המידי והן בטווח הארוך.  יתר על כן, שיעורי ההיריון היו דומים מאד לאלה שדווחו ממחקרים היכן שזוגות ניסו בעזרת שיטות טבעיות לחשב את מועד הביוץ שלהם ותכיפות קיום היחסים הייתה ידועה.  המחקר הנוכחי גם אישר ממצאים קודמים שמורים שלגיל האישה יש השפעה שלילית משמעותית רק לאחר גיל 35. חשוב מכך, המחקר הנוכחי הראה כי לנטילת גלולות בעבר, ולמשך השימוש, אין השפעה שלילית גם עבור נשים בנות 35 שנה ויותר.

ממצא מעניין של המחקר הנוכחי הוא המספר הגדול יחסית של נשים שהרו בשנה השנייה לאחר הפסקת הגלולות.  בעוד שכ- 80% מהנשים השיגו הריון בשנה הראשונה, עם זמן חציון של שלושה מחזורים (ממוצע 5.5 מחזורים), הרי שכ- 45% מהנשים שלא הרו בשנה הראשונה הרו בשנה השנייה.  סה"כ שיעור ההיריון היה 88.3% לאחר שנתיים (26 מחזורים).  תצפית זו מורה כי לנשים רבות שלא מצליחות להרות במשך שנה אין בהכרח הפרעה בפריון.

ממצא נוסף, שהינו בעל חשיבות לנשים רבות, הוא שמשך השימוש בגלולות אינו משפיע לרעה על הפריון.  לתצפית זו יש משמעות מיוחדת עבור נשים שדוחות את הולדת הילדים שלהן לשנות השלושים לחייהן.  על הנשים לדעת כי לגיל מעבר ל- 35 שנה השפעה שלילית משמעותית על הפריון, אך לא למספר השנים שנטלו גלולות.  החשש המיותר מפני השפעה שלילית של נטילה ממושכת של גלולות מובילה אצל חלק מהנשים לתפישה המוטעית, כי הפסקה ברצף נטילת הגלולות חשובה לשם שימור הפריון.  כתוצאה מהתפישה הלא נכונה הזו ישנן נשים שבוחרות לעשות הפסקות לא נחוצות בנטילת הגלולות.  לאור השיעור הגבוה של השגת הריון מיד עם הפסקת הגלולות, כפי שהודגם גם במחקר הנוכחי, נשים אלו מצויות בסיכון לא מבוטל להיריון לא מתוכנן.

חשוב על כן שנשים יהיו מודעות לכך ש: 1.) נטילה ממושכת של גלולות אינה בעלת השפעה שלילית לטווח ארוך על הפריון ועל כן אין צורך בביצוע הפסקות ברצף הנטילה; 2.) ניתן להרות מיד לאחר הפסקת הגלולות, ועל כן אין צורך בתקופת "התנקות" לאחר נטילה ממושכת של גלולות, ורצוי להיערך באופן מידי למעקב הריון, וליזכור את הצורך בנטילת חומצה פולית בשלושת החודשים שלפני ההיריון המתוכנן.

במחקר הנוכחי נמצא שנשים שילדו בעבר נהנות משיעורי הריון גבוהים יותר בהשוואה לנשים שטרם ילדו.  תצפית זו מוכרת ממחקרים קודמים, וכמובן לא מפתיעה, מאחר ובקרב נשים עם "פריון מוכח" צפוי שיהיו פחות נשים עם בעיית אי-פריון.   עם זאת, המחקר החדש הראה שגם בקרב נשים שלא ילדו בעבר לא נמצאה השפעה שלילית לנטילת גלולות.

המחקר הנוכחי התמקד לראשונה על הבטיחות של הפרוגסטין החדש יחסית דרוספרינון, ולא מצא עבורו יתרון או חסרון ביחס להשפעה של פרוגסטין זה בהשוואה לפרוגסטינים אחרים על הפריון.  לא נמצא גם הבדל ביחס להשפעה על הפריון בין גלולות במינון נמוך או אולטרה-נמוך, כלומר אלו שמכילות 30 או 20 מק"ג אתניל אסטרדיול.

בניגוד למחקרים קודמים מסוימים, במחקר הנוכחי לא נמצא עיכוב בכניסה להריון בסמוך לאחר הפסקת נטילת הגלולות.  יתכן שההסבר לתופעה זו, שדווחה בעבר, קשורה לעובדה שגלולות ניתנות לנשים רבות עם מחזורים לא סדירים, ואי הסדירות בביוץ מתגלה אצלן מחדש רק עם הפסקת נטילת הגלולות.  במחקר החדש נמצא, כפי שדווח בעבר, כי לנשים מעשנות שיעורי הריון נמוכים בכ- 20% בהשוואה לנשים שאינן מעשנות, השפעה שלילית בעלת מובהקות מבחינה סטטיסטית.

אחד החסרונות של המחקר הנוכחי הוא שלא נאספו נתונים ביחס לפריון של הגבר, תדירות קיום יחסי המין או הסיבה לקושי להרות.  עם זאת, המחקר מספק נתונים עדכניים על בסיס מדגם גדול של נשים שמורים שלמשך נטילת הגלולות, לולדנות, ולסוג הגלולה -- אין השפעה שלילית על הפריון, וכי הדבר נכון גם עבור נשים מבוגרות יותר.

 

 

Cronin, et al. Rate of pregnancy after using drospirenone and other progestin-containing oral contraceptives. Obstet Gynecol 2009;114:616–22.

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני