מאמרי מערכת

חמישה מיתוסים שגויים על הגלולה של ''היום שלמחרת''/מאת פרופ' דניאל זיידמן (*)

18/07/2011

בישראל מבוצעות מידי שנה בעשור האחרון כ-20 אלף הפסקות הריון, מרביתן הריונות לא מתוכננים.

אחת הדרכים המוצעות להפחתת שעור ההריונות הלא מתוכננים הינה שימוש נרחב יותר באמצעים למניעת הריון בחירום.  
מניעת הריון בחירום (emergency contraception) הינה טיפול באמצעות "הגלולה ליום המחרת" שנועדה למנוע הריון לאחר קיום יחסי מין לא מוגנים או עם הגנה לא מספקת. הגלולות מסוג זה הזמינות כיום בארץ הן ,  Norlevoשהושקה לפני למעלה מעשור על ידי חברת התרופות ,HRA ופוסטינור

 

סביב ה"גלולה ליום המחרת" נרקמו כמה מיתוסים שהפכו נפוצים. הנה העובדות האמיתיות מאחורי התפיסות הרווחות הללו :

  1. ניתן לקחת "גלולה ליום המחרת" רק בבוקר של יום מחרת לאחר קיום יחסים לא מוגנים

פרופ' זיידמן משיב: לא נכון.

למרות שגלולות למצבים דחופים נקראות בכל העולם בשם "גלולות לבוקר אחרי" (או "ליום המחרת"), הרי שהשם נועד רק להצביע על החשיבות של נטילה מיידית של הגלולה. זאת מאחר שכל עיכוב בנטילת הגלולה מפחית מאד את יעילותה במניעת היריון. עם זאת, נטילת הגלולה יעילה גם 72 שעות לאחר קיום יחסי מין לא מוגנים, ולמעשה יש מחקרים שמורים כי הגלולה יעילה למניעת הריון אפילו עד 5 ימים (1).

     2. השימוש בנורלבו יותר זול משימוש בגלולות למניעת היריון

פרופ' זיידמן משיב: לא נכון.  אומנם מניעת היריון זולה בהרבה מאשר העלות הגבוהה מאד של הפסקת היריון יזומה, אבל עדיין שימוש סדיר באמצעי מניעה כמו גלולה או התקן תוך רחמי כרוך בעלות נמוכה יותר בהשוואה לשימוש תכוף, מידי חודש, בנורלבו. 

 

 

3.  "גלולה ליום המחרת" מעלה את הסיכון להריונות מחוץ לרחם

פרופ' זיידמן משיב: לא נכון.

הגלולה מפחיתה את כלל ההריונות ובכך מפחיתה גם את ההיארעות של הריונות מחוץ לרחם.  מחקר שסיכם נתונים  מ- 46 מחקרים שכללו 15,696 נשים שנטלו את הגלולה מצא כי מתוך 315 הריונות שהתרחשו רק 3 (1.0%) אירעו מחוץ לרחם. שיעור זה אינו עולה על השיעור הצפוי גם בקרב נשים שלא נטלו את הגלולה (3).  כמובן שיש לזכור שכמו בכל היריון, גם נשים שהשתמשו ב"גלולה ליום המחרת" נמצאות בסיכון נדיר להריון מחוץ לרחם.

 

4.  אפשר לגרום להפסקת הריון על ידי נטילת "גלולה ליום המחרת"

פרופ' זיידמן משיב: לא נכון. 

דרך הפעולה של הגלולה ליום המחרת היא מניעת ביוץ ומניעת ההפריה של הביצית על ידי הזרע (5,4). הגלולה לא מונעת השרשה של העובר ולא גורמת להפלה של עובר שהשתרש. בהתאם, גם נטילת הגלולה במהלך היריון, אפילו במינון גבוה מהרגיל, לא תוביל להפלה (2).

 

5.  "גלולה ליום המחרת" אסורה לשימוש לנשים מניקות

פרופ' זיידמן משיב: לא נכון.

בניגוד לגלולה המשולבת למניעת היריון שמכילה אסטרוגן ופרוגסטרון, הגלולה ליום המחרת מכילה רק פרוגסטרון, כך שגם נשים שמניקות ואו נשים שסבלו בעבר מהיריון חוץ רחמי מותר להשתמש בגלולה שליום המחרת (1). בנוסף, גלולת יום המחרת אינה מעלה את הסיכון לשבץ או להיווצרות קרישי דם. בהתאם, גם לנשים שאסור להן ליטול גלולות משולבות למניעת היריון, כמו מעשנות בנות 35 ויותר או נשים עם מיגרנות תכופות, מותר להשתמש בגלולות יום המחרת (2).

 

(*) יו"ר החברה הישראלית לאמצעי מניעה ובריאות מינית, אחראי יחידת המחקר, אגף נשים ויולדות, מרכז הרפואי שיבא, תל-השומר, ועורך המדור הגינקולוגי באי-מד

 

 

ספרות

  1. American College of Obstetricians and Gynecologists. ACOG Practice Bulletin No. 112: Emergency contraception. Obstet Gynecol  2010;115:1100-9.
  2. World Health Organization 2010. Fact sheet on the safety of levonorgestrel-alone emergency contraceptive pills (LNG ECPs).
  3. Cleland et al. Ectopic pregnancy and emergency contraceptive pills: a systematic review. Obstet Gynecol 2010;115:1263-6.
  4. Baird DT. Emergency contraception: how does it work? Reprod Biomed Online. 2009;18 Suppl 1:32-6.
  5. Noé G, Croxatto HB, Salvatierra AM, Reyes V, Villarroel C, Muñoz C, Morales G, Retamales A. Contraceptive efficacy of emergency contraception with levonorgestrel given before or after ovulation. Contraception. 2010;81:414-20.
  6. Raymond EG, Halpern V, Lopez LM. Pericoital oral contraception with levonorgestrel: A systematic review. Obstet Gynecol 2011;117:673–81.
  7. De Santis M, et al. Failure of the emergency contraceptive levonorgestrel and the risk of ad­verse effects in pregnancy and on fetal develop­ment: an observational cohort study. Fertility & Sterility, 2005, 84:296-299.
  8. Zhang L, et al. Pregnancy outcome after levonorgestrel-only emergency contraception failure: a prospective cohort study. Human Re­production, 2009, 24:1605-1611.

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני