חדשות

קורטיקוסטרואידים קשורים בשיעור תמותה מוגבר ב-IBD (מתוך Am J Gastroenterol)

27/06/2008

מחקר חדש מראה, כי חולים עם מחלת מעי דלקתית (IBD- inflammatory bowel disease) המטופלים עם קורטיקוסטרואידים, אך לא thiopurines, נמצאים בסיכון מוגבר לתמותה.

 

החוקרים מציינים, כי קורטיקוסטרואידים, azathioprine, 6-mercaptopurine, methotrexate ותרופות מסוג אנטי TNF-α יעילים ונמצאים בשימוש נרחב לטיפול הן במחלת קרוהן והן ב- ulcerative colitis (UC). מחקרים קודמים הראו, כי חולים עם IBD, בעיקר קרוהן, נמצאים בסיכון מוגבר לתמותה לעומת האוכלוסייה הכללית.

 

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לקבוע האם טיפול אימונוסופרסיבי בקרוהן וב-UC קשור בסיכון מוגבר לתמותה בעידן שלפני הזמינות של טיפול TNF.

 

באמצעות נתונים מה- General Practice Research Databaseמשנת 1987 ועד 1997, החוקרים התאימו חולים עם מחלת קרוהן ו-UC לפרטי ביקורת בהתבסס על גיל, מין וטיפול ראשוני, וריבדו את החולים על פי השימוש בטיפול אימונוסופרסיבי במהלך המעקב.

 

עוקבת המחקר הורכבה מ-5539 חולי קרוהן, 8910 חולי UC, ו-41,624 פרטי ביקורת. לעומת הביקורות, חולים עם מחלת קרוהן היו בסיכון מוגבר לתמותה, אך הסיכון עלה דרמטית באלה שטופלו עם אימונוסופרסיה. נמצא, כי ה- hazard ratio(HR) עבור חולי קרוהן שלא טופלו עם אימונוסופרסיה היה 1.27, בזמן שה-HR עבור חולים שטופלו עם אימונוסופרסיה היה 2.44.

 

החוקרים מדווחים, כי בקרב חולי ה- UC, רק אלה שטופלו עם תרופות אימונוסופרסנטיות היו עם סיכון מוגבר לתמותה. הן עבור קרוהן והן עבור UC, שימוש נוכחי בקורטיקוסטרואידים היה קשור בסיכון מוגבר לתמותה. בניגוד לכך, שימוש נוכחי ב- thiopurinesלא היה קשור בסיכון מוגבר לתמותה.

 

מסקנת החוקרים הייתה, כי חולים שטופלו עם קורטיקוסטרואידים, אך לא thiopurines, נמצאים בסיכון מוגבר לתמותה, על אף שמחקר זה אינו מסוגל להבהיר האם הממצא היה תוצאה של התרופות או של חומרת המחלה הבסיסית.

 

מגבלות המחקר כוללות היעדר בקרת פלצבו או רנדומיזציה, חוסר יכולת להקיש אודות סיבתיות, בעיות הקשורות בהגדרת חומרת המחלה בהתבסס על טיפול עם אימונוסופרסנטים, חוסר יכולת לקבוע את הסיבה למוות או את מינון התרופות, אפשרות לסיווג שגוי של חשיפה כוללת לתרופות, וחוסר יכולת להתחשב בשימוש בתרופות לפני תחילת המעקב.

 

לסיום, מסכמים החוקרים ואומרים, כי המחקר תיעד סיכון מוגבר למוות בקרב חולים עם מחלת קרוהן, אך לא בקרב מרבית החולים עם UC. הנתונים מציעים, כי בטיחות השימוש בקורטיקוסטרואידים ב-IBD צריכה להיבדק שוב, בעיקר יחסית ל-thiopurines.

 

 

Am J Gastroenterol. 2008;103:1428-1435

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני