חדשות

חשיבות בדיקת אולטרה-סאונד של המעי בחיזוי מהלך המחלה בחולי קרוהן (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

24/03/2022

במאמר שפורסם בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בדיקת אולטרה-סאונד של המעי עשויה לסייע בחיזוי מהלך מחלת קרוהן לאורך שנה אחת.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ריפוי רירית המעי מלווה בתוצאות טובות יותר בחולי קרוהן. בעוד שבדיקת קולנוסקופיה הינה בדיקה פולשנית, אשר אינה נסבלת היטב, בדיקת אולטרה-סאונד של המעי מהווה כלי לא-פולשני המשמש יותר ויותר להערכת חולים עם מחלת קרוהן. כעת הם ביקשו לבחון את הערך המנבא של בדיקת אולטרה-סאונד של המעי בחיזוי מהלך המחלה לאורך שנה אחת בחולים עם מחלת קרוהן.

 

מדגם המחקר כלל 225 חולים עם מחלת קרוהן עם מעורבות אילאום ומעי גס, אשר היו במעקב לאורך 12 חודשים לאחר השלמת אולטרה-סאונד של המעי. החוקרים בחנו את המהלך השלילי של מחלת קרוהן, אשר הוגדר בנוכחות צורך בטיפול בסטרואידים ו/או שינוי טיפול ו/או אשפוז ו/או צורך בניתוח. ניתוח סטטיסטי שימש להערכת גורמים המנבאים מהלך מחלה שלילי.

 

החוקרים בחנו את הקשר בין מדדים סונוגרפיים של המעי ובין פעילות אנדוסקופית, כפי שנקבע לפי מדד Simplified Endoscopic Activity Score for Crohn’s Disease של מעל 2 נקודות) במטרה ליצור מדד כמותי המבוסס על בדיקת אולטרה-סאונד.

 

ניתוח רב-משתני הוביל לזיהוי גורמים מנבאים בלתי-תלויים של תוצאות גרועות יותר לאורך 12 חודשי המעקב: מדד אולטרה-סאונד מעי של מעל 3.52 נקודות (יחס סיכויים של 6.97, p<0.001), נוכחות לפחות סיבוך אחד של המחלה (סטריקטורה, פיסטולה, אבצס) בבדיקת אולטרה-סאונד של המעי בתחילת הדרך (יחס סיכויים של 3.90, p=0.021), רמות Calprotectin בצואה של 250 מיקרוגרם/גרם ומעלה בתחילת המחקר (יחס סיכויים של 5.43, p<0.001) ומגדר זכר (יחס סיכויים של 2.60, p=0.025).

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי בדיקת אולטרה-סאונד של המעי מסייעת בחיזוי מהלך מחלת קרוהן לאורך 12 חודשים.

 

Clinical Gastroenterology and Hepatology 2022

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני