חדשות

חשיבות פינוי הריר מדרכי האויר בהגנה על התפקוד הריאתי בחולי ציסטיק פיברוזיס (J Physiol)

29/04/2007

חוקרים מדווחים כי נשימה בנפח נשימה תקין (Tidal Breathing), מווסתת את נפח הנוזלים על פני שטח דרכי האויר בריאות ומשפרת את פינוי המוקוז בריאות של חולים עם ציסטיק פיברוזיס, ע"י ויסות שיחרור ATP מהאפיתל.

 

החוקרים מאמינים כי האינפורמציה שנאספה במחקרים אלו תסייע בפיתוח טיפולים חדשים להגברת פינוי המוקוז בריאות של חולי ציסטיק פיברוזיס. כמו כן, התצפיות עשויות לסייע להסביר את היתרונות בתרגילי נשימה עמוקה בחולים אלו.

 

לדברי החוקרים, שכבת הנוזל הדקה על פני שטח דרכי האויר היא מנגנון ההגנה הראשון כנגד זיהום חיידקי בריאות. מטרתם היתה לבחון את ההשפעות השונות של Cyclic Compressive Stress (CCS), המחקה נשימת תקינה (Tidal Breathing), ו-Non-Oscillatory Stress (NOS) קבוע, על שיחרור ATP ופינוי מוקוציליארי בתרביות מאפיתל העץ הנשימתי, בנבדקים בריאים ובחולי ציסטיק פיברוזיס.

 

החוקרים מצאו כי רקמת האפיתל של נבדקים בריאים ושל חולי ציסטיק פיברוזיס הגיבה ל-CCS בהעלאת קצב שיחרור ATP לפני השטח של דרכי האויר. עליה בריכוז ATP על פני דרכי האויר, הביאה לשינוי במעבר יונים מספיגה להפרשה, וכך האיצה את פינוי המוקוז ושמרה על הריאות.

מנגד, NOS סטטי לא עודד שיחרור ATP או פינוי מוקוז, עובדה המדגישה את חשיבות הפעילות הריתמית להגנה על דרכי האויר.

 

בתרביות מדרכי האויר של חולי ציסטיק פיברוזיס, בהם מצאו החוקרים ירידה בנפח הנוזלים על-פני השטח, נשימה תקינה היתה יעילה באופן חלקי בלבד. עובדה זו עשויה להסביר את השמירה על יכולת פינוי מוקוז בחולי ציסטיק פיברוזיס צעירים, לפני התפתחות חסימה כרונית של דרכי האויר בשל פקקי מוקוז.

 

J Physiol 2007;580:577-592.

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני