חדשות

יילודים עם תוצאות שאינן חד-משמעיות בבדיקות לציסטיק פיברוזיס עשויים לפתח את המחלה בשלב מאוחר יותר (Pediatrics)

16/05/2015

 

מנתונים חדשים עולה כי 11% מהיילודים עם תוצאות שאינן חד-משמעיות בבדיקות לציסטיק פיברוזיס (Cystic Fibrosis) שנערכו במהלך תקופת היילוד פיתחו בהמשך את המחלה עד גיל שלוש שנים. ממצאים אלו מדגישים את הצורך בבדיקות נוספות ע"י רופאים מיומנים, כולל ניטור רמות כלור בזיעה וחיפוש אחר מוטאציות הגורמות למחלה, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Pediatrics.

 

מדגם המחקר כלל 162 יילודים שנולדו בין יוני 2007 ועד אוגוסט 2013 משבע מרפאות לטיפול בציסטיק פיברוזיס בקנדה ואיטליה. ב-82 יילודים התקבלו תוצאות שאינן חד-משמעיות בבדיקות לאבחנת ציסטיק פיברוזיס שנערכו כיילודים ו-80 אובחנו עם ציסטיק פיברוזיס.

 

הראיון הקליני האחרון בוצע בחציון גיל של 24.8 חודשים במדגם חולי ציסטיק פיברוזיס ו-24 חודשים במדגם הנבדקים עם תוצאות שאינן חד-משמעיות.

 

תשעה מבין 82 היילודים עם תוצאות לא חד-משמעיות (11%) ענו על הקריטריונים האבחנתיים לציסטיק פיברוזיס במהלך תקופת המעקב על-בסיס גנוטיפ ו/או תבחין זיעה (60 מילימול לליטר ומעלה). 4.9% מאלו שאובחנו על-בסיס בדיקת גנוטיפ בלבד, 3.7% אובחנו על-בסיס גנוטיפ ותבחין זיעה ו-2.4% על-בסיס תבחין זיעה בלבד.

 

החוקרים מציינים כי במהלך תקופת המעקב, חיידק Pseudomonas aeruginosa בודד ב-12% מאלו עם תוצאות לא חד-משמעיות ו-Stenotrophpmonas maltophoilia בודד ב-5% מהילדים עם תוצאות שאינן חד-משמעיות.

 

בנוסף, תבחין זיעה היה מוגבר בגיל ממוצע של 21.3 חודשים בילדים בהם נקבעה בסופו של דבר אבחנה של ציסטיק פיברוזיס. בילידם אלו ריכוז הכלור בתבחיני זיעה היו גבוהים יותר משמעותית וכך גם רמות טריפסינוגן בדם בהשוואה לילדים בהם נותרה אבחנה של תוצאות לא חד-משמעיות בבדיקת ציסטיק פיברוזיס.

 

מאחר ויילודים שאובחנו על-סמך תבחין זיעה היו בגיל 21.3 חודשים בעת תבחין זיעה מוגבר, מכאן עולה יש ניתן להשלים תבחין זיעה חוזר כאשר היילודים מגיעים לגיל 2-3 שנים. בשלב זה, ההמלצה של ה-US Cystic Fibrosis Foundation היא לחזור על תבחין זיעה בגיל שישה חודשים ביילודים עם אבחנה שאינה חד-משמעית.

 

Pediatrics. Published online May 11, 2015

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני