חדשות

הקשר בין פריודונטיטיס למחלות סיסטמיות (Medscape)

26/05/2022

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

פריודונטיטיס היא מחלה דלקתית משמעותית של החניכיים הפוגעת ברקמות התומכות בשיניים. היא קשורה להפרעות דלקתיות כרוניות, כגון מחלות לב וכלי דם, סוכרת מסוג 2 (T2D), דלקת מפרקים שגרונית, מחלות מעי דלקתיות, מחלת אלצהיימר, מחלת כבד שומני לא אלכוהולי וסוגי סרטן מסוימים. באשר לגיל ההופעה, מחלות חניכיים מופיעות בעיקר אצל מבוגרים, אך הן עלולות להופיע גם בילדים ובני נוער. לפי המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן, מחלת חניכיים ועששת הן שתי המחלות המשמעותיות ביותר הקשורות לבריאות השיניים. דלקת חניכיים שכיחה יותר בקרב גברים מאשר נשים (56.4% לעומת 38.4%), בקרב אלו מתחת לקו העוני (65.4%), אלו עם השכלה נמוכה מהשכלה תיכונית (66.9%) ומעשנים (64.2%).

מספר מחקרים אפידמיולוגיים הציעו קשר בין דלקת חניכיים ומחלת אלצהיימר. מחקר עוקבה רטרוספקטיבי גדול הראה קשר בין סמנים קליניים של דלקת חניכיים לשכיחות ותמותה ממחלת אלצהיימר. המנגנון העומד בבסיס הקשר בין דלקת חניכיים ומחלת אלצהיימר עשוי להיות חדירת פתוגנים המשגשגים בחניכיים אל המוח, השערה הנתמכת על ידי ראיות חדשות המצביעות על Porphyromonas gingivalis.

יחד עם זאת, מחלת חניכיים קיימת לרוב אצל מטופלים עם סוכרת ונחשבת לסיבוך של המחלה. יש לציין, הקשר בין סוכרת למחלות חניכיים הוא דו-כיווני, היפרגליקמיה משפיעה על בריאות הפה, בעוד דלקת חניכיים משפיעה על השליטה הגליקמית. קיים גם קשר בין מחלת חניכיים לבין סיכון מוגבר לסיבוכים הקשורים לסוכרת. סקירה שיטתית משנת 2018 אישרה שדלקת חניכיים קשורה לרמות גבוהות יותר של A1c באנשים ללא סוכרת ובמטופלים עם T2D, כמו גם להחמרה בסיבוכים מסוכרת באנשים עם T2D, ולשכיחות גבוהה יותר של סיבוכים במטופלים עם T1D. המחקר מצא גם שדלקת חניכיים קשורה בשכיחות גבוהה יותר של טרום סוכרת ושדלקת חניכיים חמורה קשורה באופן מובהק סטטיסטית לסיכון מוגבר לפתח סוכרת.

בנוסף, מספר מחקרים קודמים הוכיחו קשר בין הדלקת הכרונית הנראית בדלקת חניכיים לבין הסיכון לממאירות בחלל הפה, אזור הראש והצוואר, הוושט, הקיבה, הכבד, המעי הגס, צוואר הרחם, השחלות, שלפוחית ​​השתן והריאות. ייתכן כי התגובה הדלקתית והסיגנלים הבין תאיים מספקים מיקרו-סביבה המסייעת לשגשוג והתמיינות תאים.

לכתבה ב-Medscape

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני