מאמרי מערכת

נטילת תרופות SSRI בהריון מאריכה מרווח QT בילודים/מאמר מקורי מ- pediatrics מאת ד''ר גל דובנוב, עורך במדור רפואת ספורט

13/09/2008

Dubnov-Raz G, et al. Antenatal use of selective serotonin-reuptake inhibitors and QT interval prolongation in newborns. Pediatrics 2008 Sep;122(3):e710-5.

 

 

מבוא

מוערך כי עד כרבע מהנשים בהריון לוקות בדיכאון, המופיע לרוב בשליש השני והשלישי. תרופות מסוג SSRI הן תרופות הבחירה לכך, עקב פרופיל הבטיחות הגבוה שלהן. בשנים האחרונות הצטברו מספר תאורי מקרה של מטופלים אשר בעקבות טיפול בתרופות אלו הופיעה הארכת מרווח QT בתרשים האק"ג - תופעה מוכרת בקרב תרופות רבות אחרות. בעקבות מקרה של ילוד אשר נחשף בהריון לתרופה מסוג פלואוקסטין ונמצאה הארכת QT משמעותית, נבדק הנושא בקרב סדרה גדולה של ילודים לאמהות אשר נטלו SSRI בהריון.

 

שיטה

מחלקת ילודים והמרכז למידע תרופתי של ביה"ח בלינסון, מבצעים ניטור מעמיק לגבי שימוש בתרופות בהריון, והינן חלק מתכנית מעקב בינלאומית. למטרת מחקר זה נסקרו תיקיהם של כל הילודים שנולדו משבוע 35 להריון ואילך בשנים 2000-2005, ואשר אמהותיהם נטלו תרופות מסוג SSRI בהריון. כחלק מפרוטוקול מחלקתי, ילודים אלו עברו מעקב קליני צמוד, בדיקות דם, ובדיקת אק"ג. לא נכללו במחקר ילודים לאמהות עם מחלות רקע (סוכרת, היפותירואידיזם, ועוד) או אשר נטלו תרופות נוספות כלשהן בהריון (לרוב בנזודיאזפינים). כקבוצת ביקורת שימשו ילודים בריאים אשר עברו בדיקות אק"ג בעקבות אוושה שהסתברה כתמימה, מותאמי גיל הריון. בין הקבוצות הושוו מדדים מילדותיים, וקרדיולוג ילדים ביצע ניתוח של תרשימי האק"ג ללא מידע לגבי רקע הילוד. הארכת QT מתוקן (QTc) הוגדרה בילוד כמעל 460 מילישניות.

 

תוצאות

בכל קבוצה נכללו 52 ילודים. נמצא כי ממוצע מרווחי QTc בקרב קבוצת SSRI היה ארוך יותר לעומת נבדקי הביקורת (409 מילישניות לעומת 392, p=0.02). יתרה מזו, QTc מוארך נמצא בקרב 5 ילודים בקבוצת SSRI (טווח 462-543 מילישניות) לעומת אף אחד מילדי קבוצת הביקורת (p=0.057). מרווחי QTc התקצרו תוך יום-יומיים בשלושת הנבדקים עבורם המידע היה קיים, ולא נצפה אף מאורע קליני משמעותי. בסקירת האבחנה המבדלת להארכת QT בילוד, לא נמצא הסבר אחר לכך.

 

מסקנות

בקרב עשרה אחוזים מהילודים אשר נחשפו לתרופות מסוג SSRI בהריון נמצאה הארכה משמעותית של מרווח QTc, אשר חלפה בהמשך. בהעדר הסבר אחר לתופעה, נראה כי נגרמה עקב החשיפה לתרופות. החוקרים מתארים מספר מנגנונים אפשריים לתופעה, אשר נראה כי נגרמת בילודים בשכיחות גבוהה בהרבה מאשר מבוגרים. הם ממליצים לבצע בדיקות אק"ג לילודים אלו, ולהגביר את ההשגחה הקלינית באם נמצא QT מאורך, עד התקצרותו.

 

 

דבר המחבר –ד"ר גל דובנוב-רז, מחלקת ילדים, בי"ח הדסה הר-הצופים:

מטרת מאמר זה הינה להגביר מודעות בקרב רופאים לתופעת הארכת QT בילוד לאמא אשר נטלה תרופה מסוג SSRI בהריון, ולהגביר את הניטור אשר מתבצע לילודים אלו. אנו תקווה כי הממצאים לא ירתיעו רופאים ונשים משימוש בתרופות אלו, שכן היתרון בטיפול בדיכאון בהריון עולה על הסיכון האפשרי והמזערי לילוד. נחדד כי לא ידוע לנו על מאורע של TdP או מווות פתאומי של ילוד כתוצאה מחשיפה ל-SSRI, ואנו תקווה כי מאורע כזה גם לא יתרחש.

לאחרונה גם נמצא קשר בין תרופות מסוג SSRI לבין מסת עצם נמוכה בקשישים וכן לארועי דמם ממערכת העיכול [1-3]. איסוף מידע לגבי תופעות לוואי אפשריות של תרופות הינו דבר חשוב, שכן עלינו לוודא כל העת כי איננו גורמים נזק בר מניעה במהלך הטיפול בדיכאון.

בכובעי השני, כרופא ספורט ועורך מדור רפואת ספורט באתר, אזכיר כי ממשיכות להצטבר עדויות לגבי יכולתה המרשימה של הפעילות הגופנית בטיפול בדיכאון. ישנם גם מחקרים בודדים בקרב נשים בהריון/ לאחר לידה, המעידים כי קרוב לוודאי כי גם כאן נמצא השפעה דומה [4].

 

1.      Haney EM, et al; for the Osteoporotic Fractures in Men Study Group. Association of low bone mineral density with selective serotonin reuptake inhibitor use by older men. Arch Intern Med 2007;167:1246-51.

2.      Williams LJ et al. Selective serotonin reuptake inhibitor use and bone mineral density in women with a history of depression. Int Clin Psychopharmacol 2008;23:84-7.

3.      de Abajo FJ, et al. Risk of upper gastrointestinal tract bleeding associated with selective serotonin reuptake inhibitors and venlafaxine therapy. Arch Gen Psychiatry. 2008;65:795-803.

4.      דובנוב-רז ג., קונסטנטיני נ. פעילות גופנית ומצב הרוח – תחומים יחודיים לנשים. מתוך: בריאות האישה בראי הנפש, בעריכת דולב צ. אורורה פרסומים רפואיים. 2008, בדפוס.

 

מערכת אי-מד מברכת את ד"ר גל דובנוב על קבלת ופירסום המאמר ב-Pediatrics

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני