הרצאות מצגות

רשמים מהכנס הארבעה עשר של האיגוד הבינלאומי לפסיכוגריאטריה/מאת דר' מאיר בראל, מרכז גריאטרי ראשון לציון

05/10/2009

International Psychogeriatric Association

14th International Congress 1-5 September 2009, Montreal, Canada

 

למונטריאול, Montreal מ -Mont Royal הר מלכותי שבמקור היה סמוך לעיר העתיקה והיום נמצא בתחום העיר המורחבת, יצא שם של עיר קסומה עם מאפיינים ייחודיים. המרחבים העצומים בים ביבשה ובמעמקי האדמה, שאף הערב רב, מגויים ולאומים רבים שרבים מהם מקומיים בהיות קנדה מדינת הגירה, מתקשה למלאם.

הסגנון הארכיטקטוני שבחלקו רוצה להידמות לפריזאי, בפרט בעיר העתיקה בסמוך לנמל הישן, ובחלקו ניו-יורקי עם גורדי השחקים הפזורים ברחבי העיר. הנהיגה בכבישים נעימה ונינוחה-הנהגים לא לחוצים ולא מלחיצים- אך עלולה להיות כרוכה בסכנת נפשות למי שאינם בקיאים בחוקי התנועה המקומיים, עם שבילי אופניים לאורך צירי התנועה הראשיים ורמזור ירוק בו זמנית לצירי תנועה מצטלבים(לפונים שמאלה ולאלו שנוסעים במסלול הנגדי וממשיכים ישר). החניה במגרשי חניה יקרה, 10 דולר לשעה הראשונה ואילו החניה במקומות חניה מוסדרים לאורך צירי התנועה נראית במבט ראשון בלתי אפשרית עקב המגבלות והאיסורים שעל השלטים, אך כשמטיבים לקרוא את השלטים-בצרפתית כמובן, מסתבר שניתן לחנות בחנייה מוסדרת רוב שעות היום ובכל ימות השבוע במחיר סביר או אף חינם, הואיל וההגבלות הן לשעות ולימים מסויימים בלבד.

תעריפי הלינה בבתי המלון סבירים בהשוואה לפריז וניו-יורק כ150 דולר קנדי ללילה, למלון ארבעה כוכבים, ללא ארוחת בוקר. ארוחת הבוקר,  בדומה לנוסח הניו-יורקי והצפון אירופאי מבוססת על בשרים ומטוגנים, ללא שמץ ירקות וגבינות.

תופעה ייחודית למונטריאול שראויה לציון היא העובדה שהיא העיר היחידה בעולם שבה שתי השפות המערביות החשובות אנגלית וצרפתית נהגות בצורה נכונה וערבה לאוזן על ידי נושאי תפקידים ציבוריים, משרתי לקוחות וכן אזרחים רבים אחרים.

הכנס  עצמו נפתח בקול תרועה גדולה, על ידי המארגנים הקנדים,  Serge Gauthier ו Nathan Hermann שחבש כיפה שחורה.

 הקהל הגיע מכל קצווי תבל, אך יש לציין נוכחות מרשימה של משתתפים מהמזרח הרחוק וכן מסקנדינביה. מהארץ הצלחתי להבחין במשתתפים בודדים שניתן למנותם על פחות מיד אחת-פסיכיאטרים וגריאטרים. הרצאות המליאה בפתיחה כמו הרצאות המליאה בשאר הימים דנו בנושא מניעת מחלות נפש בגיל המבוגר.

 הרצאת הפתיחה ניתנה על ידי Eric Larson  מ- Seattle בנושא מניעת דמנציה וירידה קוגניטיבית. לנוכח הבעייתיות וחוסר היעילות של אמצעי המניעה התרופתיים ותוספי התזונה במניעת דמנציה וירידה קוגניטיבית חרף ההתקדמות הרבה בהבנת מנגנוני התחוללות המחלה הוא מציע אסטרטגיית מניעה חדשה- compression of cognitive morbidity-דחיסת התחלואה הקוגניטיבית. על סמך עבודות של השנים האחרונות גוברת ההכרה שלמחלת אלצהייימר כמו לדמנציה וסקולרית מנגננוני תחלואה וסקולריים משותפים ולכן אותן דרכי מניעה של מחלת כלי דם. יחד עם העלאת רמת החיים, רמת החינוך, אורחות חיים בריאים, פעילות פיסית ואינטלקטואלית יכולים  לדחות את הופעת הירידה הקוגניטיבית ובכך אף למנעה עקב הופעה של מחלות קטלניות אחרות ובכך להוריד את שכיחות המחלה, את משך הזמן שלה ואת המעמסה שהיא מטילה על המטופל, על המשפחה ועל החברה.

Charles Reynolds מפיטסבורג דיבר על חשיבות מניעת הדיכאון בזקנה עקב המעמסה שהוא מטיל על המערכת ולנוכח הבעייתיות הכרוכה בהיענות ובתגובה לטיפולים הפרמצטיים. הוא מציע דרכי פעולה בשלשה מישורים. במישור המניעה הראשונית-איתור ומניעה באוכלוסיות בסיכון לפתח את המחלה. במישור השני טיפול בחולים מאובחנים עם המחלה עד להשגת הפוגה ומניעה שלישונית למניעת סיבוכי המחלה כירידה תפקודית. במישור הראשון טיפול בגורמי סיכון למוגבלות, פסיכולוגיים, חברתיים, גופניים ונפשיים. במישור השני הוא מציע את המודל של Andreescu, 2008, לשם התאמת התרופה האנטידכאונית המתאימה בחולים שאינם מגיבים לתרופה הראשונה. למניעה השלישונית הוא מציע לשלב בין אמצעים פסיכוסוציאלים ופרמצטים על מנת למנוע הופעה של סיבוכים ארוכי טווח כירידה תפקודית וקוגניטיבית.

  Karen Ritchie, Montpellier, France הציגה בצורה ברורה ומשכנעת-סטטיסטית ממצאים על הנזק-ירידה קוגניטיבית במישורים רבים הנגרמת משימוש בתרופות אנטיכולינרגיות בזקנים עם המשך ירידה בהמשך שימוש ונסיגה בממצאים לאחר הפסקת השימוש.

 Bruce Pollock מטורונטו הביא ממצאים מעבודה המשווה בין Risperidone  ל Citalopram בטיפול בבעיות התנהגותיות ופסיכיאטריות בחולים דמנטיים לא דכאוניים(BPSD) המראים שסיטלופרם טוב באותה מדה ואף עם סבילות יותר טובה עם פחות תופעות לוואי מאשר ריספרידון.

 עבודות נוספות בנושא מניעה הראויות לציון הן העבודות של שתי קבוצות, הצרפתית והקנדית שעבדו בנפרד. בעבודות אלה נמצא, על סמך הסתכלות-נתונים אפידמיולוגיים וגם על סמך עבודה פרוספקטיבית, קשר ישיר בין צריכה  גבוהה ורמה גבוהה בדם של חומצות שומן רב בלתי רוויות n-3 PUFA (omega3)  במיוחד EicosaPentaenoic Acid(EPA)  לבין ההגנה מפני ירידה קוגניטיבית והפרעות התנהגותיות בגיל המבוגר.

הבאתי כאן את העבודות הנראות לי יותר חשובות ויותר מחדשות על קצה המזלג, מתוך מאות עבודות מקוריות שהוצגו.

 

למידע נוסף באתר IPA

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני