חדשות

מה בין מחשבות אובדניות בגיל צעיר ובין התפתחות תסמיני דיכאון אחרים? (J Psychiatr Res)

29/08/2021

 

מחשבות אובדניות בשלב מוקדם של גיל ההתבגרות מנבאות תסמיני דיכאון אחרים, בעוד שתסמיני דיכאון באמצע גיל ההתבגרות מנבאים מחשבות אובדניות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Psychiatry Research.

 

גיל ההתבגרות מתאפיין בהתפתחות חשיבה ממשית ואגוצנטריות לשיפור שליטה בדחפים וקבלת החלטות ממוקדת בעתיד. במקביל, השינויים במהלך ההתבגרות משפיעים על ההערכה העצמית של מצב רוח ויחסים בין-אישיים. במקביל לשינויים הנפשיים והגופניים הנרחבים, אחוז הילדים הסובל מאירועי דיכאון מג'ורי עולה יותר מפי שלוש מתחילת גיל ההתבגרות עד לשלבים מאוחרים של גיל ההתבגרות.

 

כעת החוקרים בחנו את הנתונים אודות 4,208 מתבגרים בגילאי 11-17 שנים, עם אבחנה קודמת של דיכאון. אלו בגילאי 11-13 שנים סווגו כגיל התבגרות מוקדם ואלו בגילאי 14-16 שנים סווגו ככאלו באמצע גיל ההתבגרות.

 

בקרב אלו בשלב מוקדם של גיל ההתבגרות, מחשבות אובדניות היו בקורלציה משמעותית עם הפרעות בקרת תנועה (יחס סיכויים של 8.535); ונמצא כי תחושת כישלון והפרעות תאבון לוו בעליה בסיכון למחשבות אובדניות (יחס סיכויים של 3.675 ויחס סיכויים של 3.153, בהתאמה).

 

באמצע גיל ההתבגרות, תחושות כישלון הובילו לעליה של פי שש בסיכון למחשבות אובדניות (יחס סיכויים של 6.023) והפרעות בבקרת תנועה (יחס סיכויים של 2.798) והפרעת תאבון (יחס סיכויים של 2.684) לוו בסיכון גבוה כמעט פי שלוש למחשבות אובדניות.

 

החוקרים זיהו שני תסמינים, תחושת כישלון והפרעות תאבון, אשר ניבאו באופן עקבי נוכחות מחשבות אובדניות בשלב מוקדם של גיל ההתבגרות ובמהלך גיל ההתבגרות. למרות שדרושים מחקרים נוספים לאישור הממצאים, הם סבורים כי שני תסמינים אלו עשויים לשמש כמנבאים מחשבות אובדניות.

 

עוד מציינים הכותבים כי בנוכחות גורמי סיכון אחרים, ישנה חשיבות רבה לבדיקות סקר לזיהוי הפרעות פסיכיאטריות והתערבויות הולמות, בפרט כאשר מדובר באוכלוסיות צעירות מרקע חברתי ורד, להן אין גישה רבה לשירותי בריאות הנפש. ממצאי המחקר מדגישים מספר תסמינים חשובים אותם יש לבחון במחקרים בעתיד.

 

J Psychiatr Res 2021.

 

לידיעה ב-Healio

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני