חדשות

מה בין Bullous Pemphigoid ובין תחלואה נוירולוגית? (מתוך Archives of Dermatology)

18/11/2010

מאת ד"ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון נובמבר של ירחון Archives of Dermatology עולה כי מחלה צרברווסקולארית ודמנציה הינן שכיחות יותר בצורה מובהקת בקרב חולים עם Bullous Pemphigoid (BP) בהשוואה לחולים באותם גילאים ללא מחלת העור האוטואימונית. בנוסף, החוקרים מציעים כי מחלה נוירולוגית עשויה להוות גורם סיכון להתפתחות BP.

עם זאת, המנגנון המדויק באמצעותו תחלואה נוירולוגית עשויה לעורר את המצב העורי איננו ברור עדיין, ומצריך לטענת החוקרים את המשך המחקר בתחום.

החוקרים מסבירים כי BP הינה מחלת עור כרונית המשפיעה בדרך כלל על קשישים, ומאופיינת בשלפוחיות תת-אפידרמליות הגורמות להיפרדות האפידרמיס, עם היארעות משוערת של 43 למיליון בני אדם בשנה בבריטניה ו-7-13 בני אדם למיליון לשנה בחלקים אחרים של אירופה.

במהלך שני העשורים האחרונים, מציינים החוקרים, מחלות נוירולוגיות שונות נקשרו ל-BP, לרבות תחלואה צרברווסקולארית, דמנציה, טרשת נפוצה, אפילפסיה, מחלת פרקינסון, תסמונת Shy-Drager ו-Amyotrophic lateral sclerosis (ALS). עם זאת, עדיין לא קיים לטענתם מידע אפידמיולוגי רחב היקף לקיומו של קשר שכזה.

לפיכך, במטרה להיטיב ולאפיין את הקשר האפשרי בין BP ובין מחלה נוירולוגית, בחנו החוקרים 90 חולים עוקבים עם BP וכן 141 חולים המותאמים להם על פי גיל כקבוצת ביקורת, אשר אינם סובלים מ-BP או ממחלת עור דלקתית אחרת. הם מציינים כי האבחנה של BP התבססה על ממצאים קליניים טיפוסיים ותוצאות חיוביות של בדיקות אימונופלואורוסנציה ישירות ו/או בלתי-ישירות.

ארבע אבחנות נוירולוגיות עיקריות נמצאו בקרב משתתפי המחקר, לרבות תחלואה צרברווסקולארית, דמנציה, מחלת פרקינסון ואפילפסיה, עם קשר מובהק סטטיסטית עם תחלואה צרברווסקולארית ועם דמנציה.

החוקרים מדווחים כי חולים עם BP הראו סיכון מוגבר פי 6 לסבול ממחלה נוירולוגית כלשהי ומתחלואה צרברווסקולארית וסיכון מוגבר כמעט פי 8 לדמנציה.

החוקרים מציינים כי ידעו את מועד הופעת המחלה הנוירולוגית בקרב 36 מבין 42 החולים עם BP (85%), וכי במרבית חולים אלו (26 מבין 36; 72%) הופיע ה-BP לאחר האבחנה של מחלה נוירולוגית. בחמישה חולים, האבחנה הנוירולוגית נתקבלה לאחר הופעת ה-BP, ובחמשת החולים הנותרים שתי האבחנות נעשו באותה שנה. המשך החציוני של המחלה הנוירולוגית בטרם אבחנת ה-BP היה 5.5 שנים ונע בין 1 ל-7 שנים.

לטענת החוקרים, תסמינים נוירולוגיים עשויים לעיתים תכופות להיות עדינים, והופעת המחלה עשויה להיות הדרגתית, דבר המוביל לעיכוב בביצוע האבחנה. לפיכך, סביר לדבריהם כי מרווח הזמן שנצפה בין המחלה הנוירולוגית ובין BP הינו ארוך מזה המשוער, וניתן לשער כי מצבים נוירולוגיים מסוימים עלולים להגביר את הסיכון להתפתחות BP.

ניתן אולי להסביר את הקשר בין BP ובין מחלות נוירולוגיות באמצעות קיומה של cross-reactivity אימונולוגית בין העור והמוח, מציעים החוקרים. לדבריהם, מצבים נוירולוגיים רבים, ובייחוד מחלות צרברווסקולאריות, פוגעות במחסום הדם-מוח, דבר העלול להאיץ את התהליך האוטואימוני לעבר התפתחות אנטיגנים נוירונליים ותגובה צולבת עם העור.

Arch Dermatol. 2010;146:1251-1254

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני