חדשות

טיפול לייזר עשוי להביא להקלה בדלקת עורית על-רקע קרינה (מתוך כנס MASCC)

20/07/2015

 

מתוצאות מחקר DERMIS, שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-MASCC (Multinational Association of Supportive Care in Cancer), עולה כי טיפול LLLT (Low-Level Laser Therapy) מביא להקלה בדלקת עורית על-רקע חשיפה לקרינה (Radiation Dermatitis).

 

החוקרים מסבירים כי LLLT הינו אמצעי לא-פולשני המסייע בריפוי פצע ותוצאות מחקר הפיילוט עולה כי לטיפול זה השפעה מועילה גם במקרים של דלקת עורית על-רקע חשיפה לקרינה.

 

מחקר DERMIS כלל משתתפות שאובחנו עם אדנוקרצינומה של השד ועברו ניתוח משמר-שד ו/או טיפול כימותרפי אדג'וונטי או ניאו-אדג'וונטי או טיפול הורמונאלי. במסגרת המחקר השוו החוקרים בין שתי קבוצות חולות שנחשפו לטיפול קרינה דומה לאחר כריתת הגוש (25 פרקציות לכלל השד ולאחריהן דחף של שמונה פרקציות למיטת הגידול, 2 Gy בכל פרקציה, חמש פעמים בשבוע).

 

מעבר למשטר הטיפול הקרינתי, קבוצת הביקורת קיבלה טיפול סטנדרטי לעור (41 נשים) ובקבוצת ההתערבות ניתן טיפול עורי דומה, בשילוב עם LLLT (שישה מחזורי טיפול), החל ממחזור הטיפול הקרינתי ה-20 (38 נשים). הטיפול ב-LLLT ניתן פעמיים בשבוע.

 

להערכת הרעילות העורית לפני התחלת LLLT ובתום הטיפול הקרינתי התבססו החוקרים על מדדי RTOG (Radiation Therapy Oncology Group) ו-RISRAS (Radiotherapy Induced Skin Reactions Assessment Scale). בתום הטיפול הקרינתי, המשתתפות דירגו את תחושת הנוחות, ההשפעה ושביעות הרצון מהטיפול העורי/טיפול לייזר.

 

מנתוני RTOG עולה כי לפני טיפולי לייזר, בשתי הקבוצות הרעילות העורית הייתה דומה, אך בתום הטיפול הקרינתי תועדו הבדלים משמעותיים בין הקבוצות. בקבוצת הביקורת תועדה החמרה משמעותית ברעילות העורית. בקבוצת הביקורת תועד שיעור גבוה של תופעות רעילות בדרגה 2, שנותרו יציבים בקבוצת הטיפול בלייזר (29% לעומת 3%, P=0.001).

 

מדדי RISRAS עלו באופן חד יותר בקבוצת הביקורת, בהשוואה לקבוצת ההתערבות. החוקרים מסבירים כי ברור כי טיפולי לייזר הביאו לשיפור סובייקטיבי גדול יותר ולמדדים אובייקטיביים טובים יותר להערכת דלקת עורית על-רקע חשיפה לקרינה, בהשוואה לקבוצת הביקורת.

 

באשר לדירוג הנשים את הטיפול העורי / טיפולי לייזר, כל שלושת המדדים (נוחות, רכות ושביעות רצון כללית) היו גבוהים יותר משמעותית בקבוצת הטיפול בלייזר, בהשוואה לקבוצת הביקורת.

 

בתום המחקר, החוקרים מצאו כי רעילות עורית נותרה יציבה לאורך הטיפול הקרינתי בחולים בקבוצת ההתערבות, עם השפעה חיובית של טיפולי לייזר על דלקת עורית על-רקע חשיפה לקרינה בנשים עם סרטן שד. בנוסף, הנשים דיווחו על שביעות רצון גבוהה יותר עם טיפולי לייזר.

 

מתוך כנס  MASCC

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני