חדשות

סיכון לתמותה כתלות בגישות טיפול שונות באנמיה אצל חולי דיאליזה (מתוך JAMA)

22/03/2010

מאת ד"ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בירחון JAMA במרץ 2010, עולה כי קיים קשר בין גישות שונות לטיפול באנמיה בחולי דיאליזה ובין סיכון לתמותה.

שימוש מתאים ב- ESAs (Erythropoiesis-Stimulating Agents) וברזל תוך ורידי עשוי לטפל באופן יעיל באנמיה הנובעת ממחלת כליות כרונית וממחלת כליות סופנית (ESRD – End Stage Renal Disease).

מהספרות עולה כי מחקרים שבוצעו בעבר דיווחו על סיכון מוגבר לתמותה ולתחלואה קרדיו-וסקולארית בחולי דיאליזה, אשר היו זקוקים לטיפול להעלאת רמות ההמטוקריט שלהם.  יחד עם זאת, מחקרים אלו בוצעו באוכלוסיות מטופלים ספציפיות, ועל כן הגישה לטיפול באנמיה בחולי דיאליזה נותרה שנויה במחלוקת.  מטרת המחקר, אם כן, הייתה לגבש עמדה מובהקת יותר לגבי הגישה הנכונה לטיפול באנמיה בחולים אלו.

במחקר הנוכחי נבדקו נתוניהם של 269,717 חולים מכ- 4,500 מרכזי דיאליזה בארצות הברית.  החולים חולקו לארבע קבוצות המטוקריט, ובוצעה בדיקה של הסיכון לתמותה תוך שנה אחת ביחס לטיפול הנהוג באנמיה בכל מרכז דיאליזה (זאת עפ"י נתונים מ –Medicare).  הטיפולים אשר נבדקו היו ESAs וברזל תוך ורידי.

מתוצאות המחקר עולה כי שיעורי תמותה חודשיים היו גבוהים ביותר בחולים עם המטוקריט נמוך מ- 30% (2.1%), ונמוכים ביותר בקבוצת החולים עם המטוקריט > 36% (0.7%).  עוד עולה כי לאחר תקנון של משתנים שונים של חולה עפ"י המרכז בו טופל, במרכזי דיאליזה בהם ניתן מינון גבוה יותר של ESA לחולים עם המטוקריט נמוך מ- 30% נצפו שיעורי תמותה נמוכים יותר מאשר במרכזים שטיפלו במינון נמוך יותר של ESA באותן קבוצות חולים (יחס סיכון 0.94; 95% CI  0.90-0.97).  עוד נמצא כי במרכזים בהם ניתן ברזל תוך ורידי בתכיפות גבוהה יותר לחולים עם המטוקריט נמוך מ- 33% נצפו שיעורי תמותה נמוכים יותר (רבעון עליון מול תחתון: יחס סיכון 0.95; 95% CI  0.91-0.98).  יחד עם זאת, נצפו שיעורי תמותה מוגברים במרכזים בהם ניתנו מינונים גבוהים של ESA עבור חולים עם ערכי המטוקריט בין 33% - 35.9% (רבעון עליון מול תחתון: יחס סיכון 1.07; 95% CI  1.03-1.12).  יתרה מזאת, שימוש אינטנסיבי יותר הן ב ESA והן בברזל נקשר בסיכון מוגבר לתמותה בחולים עם המטוקריט > 36%.

החוקרים מסכמים כי סיכון מופחת לתמותה קשור בשימוש מוגבר ב ESAs ובברזל בחולי דיאליזה עם רמות המטוקריט נמוכות.  על אף שסיכון לתמותה נמוך יותר בחולים עם המטוקריט גבוה יותר, שימוש נרחב יותר ב ESAs וברזל בחולים אלו נקשר דווקא בסיכון מוגבר לתמותה.

החוקרים מסייגים את תוצאות המחקר לאור העובדה שבוצעה בחירה מסוימת של החולים, ועל כן יתכן שלא יהיה ניתן להכליל את התוצאות על כלל החולים.

 

JAMA March 2010

לידיעה ב NeLM

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני