חדשות

מעכבי PDE5 עשויים להועיל בבעיות בתפקוד המיני בגברים עם מחלת כליות כרונית (מתוך ה- Clinical Journal of the American Society of Nephrology)

26/05/2010

מאת ד"ר מיכל איזנשטט

מתוצאות סקירה שפורסמה בירחון Clinical Journal of the American Society of Nephrology, ב- 13 במאי, עולה כי מעכבי PDE5 (phosphodiesterase-5) עשויים לסייע לגברים חולי מחלת כליות כרונית הסובלים מבעיות בתפקוד המיני.

יחד עם זאת, מידע על בטיחות מעכבי PDE5 הינו מוגבל, ואף מחקר לא בדק את הבטיחות והיעילות של תרופות אלו בנשים עם מחלת כליות.

החוקרים מציינים כי המידע שהיה זמין להם מוגבל, וקשה לומר בוודאות כי מעכבי PDE5 אכן יעילים בטיפול בבעיות בתפקוד המיני במחלת כליות כרונית.

לדברי החוקרים, לחולי מחלת כליות כרונית משני המינים שיעור גבוה יותר של בעיות בתפקוד המיני בהשוואה לאוכלוסיה הכללית, אולם אפשרויות טיפול יעיל לא נלמדו עד כה בצורה מספקת.

לאור זאת ביצעו החוקרים סקירה של מחקרים שונים שבוצעו בנושא, תוך הכללת 14 מחקרים שעירבו 328 נבדקים.

מתוצאות הסקירה עולה כי גברים עם מחלת כליות כרונית שטופלו במעכבי PDE5 הדגימו שיפור בניקוד הכללי של מדד IIEF-5 (5-item International Index of Erectile Function-5) בהשוואה לפלצבו, וכן במדדים ספציפיים של השאלון.

הנבדקים דיווחו גם על עליה בשביעות הרצון במדד ה- 15-item IIEF sexual assessment, כאשר טופלו בסילדנפיל (sildenafil) בהשוואה לפלצבו, יחד עם עלייה בפרמטרים נוספים.

החוקרים מסכמים כי עיקר ממצאיהם הדגימו שיפור במדד תפקוד מיני עפ"י דיווח עצמי, ובייחוד בהפרעות זקפה.  יחד עם זאת, גודל המדגם אינו מספק בכדי להבין את יתרונות התרופות ונזקיה במלואם, בעת טיפול בחולי מחלת כליות כרונית.

באשר לאפשרויות טיפול נוספות, חולים שטופלו בתוספי אבץ הדגימו עלייה בריכוז הטסטוסטרון בפלזמה (הפרש ממוצע מתוקנן – 1.62 נ"ג/ד"ל), וירידה בדרגת האימפוטנציה (סיכון יחסי 0.13) בהשוואה לפלצבו.  הוספת אבץ לדיאליזה, לא שיפרה רמות טסטוסטרון (הפרש ממוצע מתוקנן – 0.19 נ"ג/ד"ל).  לא הודגם שינוי כללי בליבידו בשימוש באבץ לעומת פלצבו (סיכון יחסי 0.11).  לאור מידע זה, הסיקו החוקרים כי אבץ אינו מהווה אפשרות מעשית לטיפול בחולים אלו.

מידע מועט בלבד היה קיים בנוגע לויטמין E, ברומוקריפטין (bromocriptine) וויטמין D בחולי מחלת כליות כרונית, ולא נמצא כלל מידע לגבי הזרקות לפין, הזרקות לשופכה, מכשירים מכניים או טיפול התנהגותי בחולי מחלת כליות כרונית.

החוקרים קוראים לביצוע מחקרים נוספים באוכלוסיה ספציפית זו על מנת לאפיין באופן מדויק את השפעות מעכבי PDE5.

Clin J Am Soc Nephrol 2010

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני