חדשות

חולים בקהילות עניות יותר עלולים לא לקבל טיפול פרה-דיאליזה מומלץ (מתוך ה- Journal of the American Society of Nephrology)

14/08/2010

מאת ד"ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בירחון ה- Journal of the American Society of Nephrology, עולה כי חולי מחלת כליות סופנית אשר גרים באזורים עניים יותר צפויים פחות לעבור התקנת גישת וסקולארית להמודיאליזה בצורת AVF (arteriovenous fistula), בהשוואה לאלו הגרים באיזורים מבוססים יותר.

החוקרים מסבירים כי AVF מספקת טיפול בטוח ומתאים בהמודיאליזה, וכרוכה בשרידות טובה יותר.  כמו כן איגוד הכליה האמריקני הלאומי ממליץ על שימוש מוקדם ב- AVF בקרב אלו הצפויים להזדקק להמודיאליזה.  על אף יתרונות אלו, יש שונות רבה בשימוש ב- AVF בקרב חולי המודיאליזה באיזורים שונים בארצות הברית.

בעבר דווח כי קיימים מרכזים רפואיים עם שיעור נמוך יותר של שימוש ב- AVF, כאשר הממצא יוחס למאפיינים גאוגרפיים ולא למאפיינים אינדיבידואליים של חולים.

במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לבדוק האם היארעות והימצאות AVF היו קשורות לעוני באיזור בו המרכז הרפואי המטפל היה ממוקם.

במחקר נכללו 28,135 נבדקים מ- 1,127 מרכזי דיאליזה במדינות שונות בארה"ב.

יותר מ- 33% ממרכזי הדיאליזה היו ממוקמים באיזורים עניים.  עוני האיזור היה קשור באופן הפוך לשימוש ב- AVF בקרב חולי דיאליזה חדשים (P = .001).

מאידך, החוקרים מצאו כי שיעורי AVF עלו משמעותית במהלך 30 חודשי המחקר בקרב חולים שכבר טופלו בדיאליזה, מ- 30.9% עד 38.6% (P < .001), וכי עלייה זו לא הייתה קשורה בעוני האיזור (P = .9519).

החוקרים הופתעו לגלות כי בעוד שאיזורים עניים מביאים לירידה בשימוש ב- AVF, עליות בשימוש ב- AVF אינן קשורות למידת העוני המקומית.

מגבלות המחקר כללו העדר מידע באשר למידת עוני פרטנית של חולים, וקושי לאמת את כמות הגישות הוסקולאריות שהותקנו בחולי דיאליזה חדשים.

החוקרים מציינים כי לממצאיהם מספר סיבות אפשריות, ביניהן, זמינות פחותה של שירותי בריאות ומומחים הדרושים לפעולות פולשניות באיזורים עניים יותר, שוני במידת הידע של רופאי משפחה באיזורים עניים שעשוי לדחות הפנייה לפעולות וכן מרחק רב למוסדות רפואיים באיזורים כפריים עניים, אשר עלול לדחות ביצוע פעולות רפואיות.

J Am Soc Nephrol

לידיעה במדסקייפ

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני