חדשות

הקשר בין מסת הגוף הרזה ובין הבריאות הנפשית וההישרדות של מטופלי דיאליזה (Clinical Journal of the American Society of Nephrology)

18/10/2010

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

במאמר חדש שפורסם ב-Clinical Journal of the American Society of Nephrology מדווחים חוקרים כי עליה בהיקף השריר באמצע הזרוע (MAMC: Midarm Muscle Circumference) הינו סמן לעליה במסת הגוף הרזה ועליה בשיעורי ההישרדות של מטופלי המודיאליזה.

 

לדברי החוקרים, שיעורי ההישרדות של חולים תחת טיפולי המודיאליזה ומסת גוף או שומן גבוהה, גבוהים יותר בהשוואה לאלו בעלי מסה תקינה או נמוכה. הם שיערו כי MAMC, מדד נוח להערכת מסת הגוף הרזה, קשור בקשר הדוק יותר עם התוצאות הקליניות ממדד TSF (Triceps Skinfold), המשמש להערכת מסת השומן.

 

מדגם המחקר כלל 792 חולים תחת טיפולי המודיאליזה, בהם נערכו מדידות TSF, MAMC ורמת קריאטינין בדם, כסמן נוסף למסת הגוף הרזה. החוקרים בחנו את הקשר בין מדדים אלו עם מדדי איכות החיים לפי שאלון SF-36 (Short Form 26) ושיעורי ההישרדות לאחר חמש שנים. בדיקת DEXA (Dual Energy X-ray Absorptiometry) נערכה בתת-מדגם אקראי שכלל 118 משתתפים.

 

החוקרים כותבים כי המתאם הגדול ביותר זוהה עם מסת הגוף  הרזה זוהה עם MAMC ורמת קריאטינין בדם. לאחר תקנון לגורמים שונים, זוהה קשר בין MAMC גבוה יותר ובין שיעורי Hazard Ratio טובים יותר למדד הבריאות הנפשית לפי שאלון SF-36 ו-Hazard Ratio נמוך יותר לתמותה. שיעורי HR לתמותה עבור הרבעון הראשון עד הרביעי של MAMC עמדו על 1.00, 0.86, 0.69 ו-0.63, בהתאמה.

 

אעפ"י שזוהה קשר בין TSF וריכוז קריאטינין גבוה יותר  ובין שיעורי HR נמוכים יותר לתמותה, הקשרים הללו נחלשו לאחר תקנון רב-משתנים.

 

מגבלות המחקר כוללות הטיית בחירה אפשרית במהלך ההרשמה, העדר מידע מפורט אודות טיפולי וטכניקות המודיאליזה, הערכת רקמת שומן בפריפריה ולא מרכזית, ומבנה מחקר תצפיתי.

 

ייתכן כי התערבויות שיביאו לשיפור מסת השריר או לעליה במסת הגוף הרזה יובילו לתוצאות קליניות טובות יותר ועליה בשיעורי ההישרדות, בעשרות אלפי מטופלי דיאליזה וככל הנראה במיליונים אחרים עם מחלת כליות כרונית בדרגות שונות או מחלות כרוניות אחרות.

 

Clin J Am Soc Nephrol. Published online October 14, 2010

 

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני