חדשות

ההשפעה של איזון רמות הסוכר על שיעורי התמותה של חולי סוכרת תחת טיפולי דיאליזה (מתוך הכנס השנתי ה-44 מטעם ה-American Society of Nephrology)

19/11/2011

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

במהלך הכנס השנתי ה-44 מטעם ה-American Society of Nephrology הוצגו תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי איזון ירוד של רמות הסוכר בדם – בין אם גבוה מדי או נמוך מדי – מלווה בשיעורי הישרדות נמוכים יותר בחולי סוכרת תחת טיפול המודיאליזה.

 

החוקרים מדווחים כי במחקר בן שש שנים, היפרגליקמיה מתונה הובילה לעליה בסיכון לתמותה מכל-סיבה או תמותה קרדיווסקולארית של חולי סוכרת המטופלים בהמודיאליזה, ורמות HbA1c מתחת ל-6% או רמות סוכר בדם מתחת ל-100 מ"ג לד"ל, לוו בסיכון מוגבר לתמותה.

 

לפי מרבית המחקרים בספרות הרפואית, עם איזון טוב של רמות הסוכר בדם, חל שיפור בשיעורי התמותה, בסיבוכים מיקרווסקולאריים ובמחלות לב וכלי דם. אחד המחקרים מצא כי עבור כל ירידה של 1% ב-HbA1c, חלה ירידה של 21% בשיעור מקרי התמותה עקב סוכרת, ירידה של 37% בשיעור הסיבוכים המיקרווסקולאריים וירידה של 14% בשיעור האוטמים הלבביים.

 

במחקר הנוכחי בחנו החוקרים את הערך המנבא של איזון רמות הסוכר בדם על שיעורי התמותה מכל סיבה ושיעורי תמותה עקב מחלות לב וכלי דם, על-בסיס מדגם שכלל למעלה מ-54,000 חולי סוכרת תחת טיפולי המודיאליזה.

 

החוקרים מדווחים כי שיעורי התמותה הנמוכים ביותר מכל-סיבה היו בקבוצת החולים עם ערכי HbA1c בטווח 6-8%. בחולים עם ערכי HbA1c של מעל 8%, ככל שהערכים היו גבוהים יותר, כך שיעורי התמותה היו גבוהים יותר; עם ערכי HbA1c של מעל 10% נרשמה עליה של עד 50% בשיעורי התמותה. כמו כן, עם ערכי HbA1c נמוכים מאוד, מתחת ל-5%, חלה עליה בשיעורי התמותה. התוצאות היו דומות גם עם שיעורי התמותה על-רקע מחלות לב וכלי דם.

 

מניתוח הנתונים לפי תתי-קבוצות עולה כי לערכי HbA1c מעל 7% השפעה מזיקה על שיעורי התמותה בכל חולי הסוכרת תחת טיפולי המודיאליזה.

 

התוצאות היו דומות גם כאשר החוקרים בחנו את הקשר עם מדידות אקראיות של רמות הסוכר בדם. שיעורי התמותה מכל-סיבה עלו עם ערכי סוכר מתחת ל-100 מ"ג לד"ל, ועלו באופן דרמטי מעל 200 מ"ג לד"ל. שיעורי התמותה הנמוכים ביותר זוהו בחולים עם ערכי סוכר בטווח של 100-200 מ"ג לד"ל. שיעורי התמותה על-רקע מחלות לב וכלי דם היו הנמוכים ביותר באותה קבוצה. התוצאות עם הערכת רמות הסוכר בדם היו דומות מאוד לתוצאות בעקבות הערכת ערכי HbA1c.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי איזון ירוד של רמות הסוכר בדם, עם ערכי HbA1c מעל 8% או ערכי סוכר מעל 200 מ"ג לד"ל, מלווים בשיעורי הישרדות ירודים בחולי סוכרת תחת טיפולי דיאליזה, והיפרגליקמיה מתונה מביאה לעליה בסיכון לתמותה מכל-סיבה או תמותה עקב מחלות לב וכלי דם בחולים אלו, בעיקר הדבר אמור לגברים, לבנים, וחולים עם ערכי אלבומין בדם של מתחת ל-3.8 גרם לד"ל. יתרה מזאת, שיעורי התמותה גבוהים גם בחולים עם ערכי HbA1c מתחת ל-6% או ערכי סוכר בדם מתחת ל-100 מ"ג לד"ל.

 

החוקרים קוראים לערוך מחקרים נוספים בנושא, במטרה לזהות את טווח ערכי HbA1c הרצוי בחולי סוכרת תחת טיפולי דיאליזה.

 

מתוך הכנס השנתי ה-44 מטעם ה-American Society of Nephrology

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני