חדשות

רמב''ם: עליה חדה בהשתלות הכליה בביה''ח בחודשי הקיץ

07/09/2015

מחצית מהשתלות הכליה שבוצעו השנה, נעשו בחודשיים האחרונים, כך עולה מנתונים שנאספו ע"י היחידה למעקב מושתלים ברמב"ם. גם בתחום השתלות בילדים נרשמה עליה, כאשר מספר ההשתלות שבוצעו מתחילת השנה הוא פי 2 משנה שעברה

 

עליה משמעותית במספר השתלות הכליה ברמב"ם נרשמה בחודשי הקיץ, עם ביצוע של 11 השתלות כליה במבוגרים ביולי-אוגוסט. מדובר בנתון המגלם עליה של 550% לעומת חודשי יולי-אוגוסט          

ב-2014, אז עמד מספר השתלות הכליה במבוגרים על 2 (אחת מן החי ואחת מן המת) ועליה של 220% לעומת קיץ 2013, אז בוצעו ברמב"ם ארבע השתלות מן המת ואחת מן החי (5 בסה"כ).

 

מן הנתונים עולה כי במהלך יולי השנה בוצעו ברמב"ם שלוש השתלות כליה מן החי ו-4 השתלות כליה מן המת (7 סה"כ), ואילו בחודש אוגוסט בוצעו 2 השתלות כליה מן החי ו-2 מן המת (ארבע סה"כ).

לדבריו של ד"ר ראוי רמדאן, מנהל היחידה למעקב מושתלים ברמב"ם, בשנים האחרונות רואים מגמת עליה בכל הפרמטרים הקשורים לתרומות כליה: "יש יותר היענות לתרומות בן אם התורם הוא קרוב משפחה ובין אם מדובר על תורם שנפטר והיה חתום על כרטיס אדי", מסביר ד"ר רמדאן, "אנו רואים גם יותר ויותר תורמים אלטרואיסטים, כאלה שאינם מכירים את המקבל כלל וכלל ולמעשה מחליטים לתרום את הכליה שלהם כדי לעזור לזר מוחלט. רק בחודש אוגוסט ביצענו שתי השתלות מתרומה אלטרואיסטית של שתי נשים צעירות".

 

מתחילת 2015 ועד סוף אוגוסט בוצעו ברמב"ם 20 השתלות כליה במבוגרים – 12 מן המת ו-8 מהחי. פירוש הדבר כי בחודשיים האחרונים בלבד בוצעו יותר ממחצית מכמות ההשתלות שנעשה השנה בביה"ח. "מדובר באתגר לא פשוט, אבל אנחנו לא יכולים לסרב להצלת חיים", אומר ד"ר רמדאן בחיוך, "גייסנו את הצוותים ועמדנו בו בהצלחה".

 

אותו דבר, רק בקטן – השתלות כליה בילדים

בתוך כך, בבית החולים רות רפפורט לילדים מדווחים גם כן על עליה בחודשים האחרונים בכמות השתלות הכליה בילדים. מתחילת השנה בוצעו 9 השתלות כליה בילדים, כאשר מרביתן נעשו בחודשים האחרונים. מתוך כל ההשתלות שבוצעו השנה בילדים, חמש השתלות הן מן המת ו - 4 מן החי, כאשר אחת מהן, אשר בוצעה לפני כשבועיים, הייתה תרומה אלטרואיסטית.

 

"תכנית השתלות הכליה בילדים נחנכה ברמב"ם בינואר 2014", אומר ד"ר ישראל איזנשטיין, רופא בכיר במחלקת נפרולוגית ילדים בביה"ח "רות" שברמב"ם ומי שאחראי על הטיפול ומעקב אחר ילדים מושתלי כליה בביה"ח, "אם בשנה הראשונה ביצענו ארבע השתלות, אז השנה הנתון הזה יותר מאשר הכפיל את עצמו והשנה עוד לא הסתיימה".

 

"אין ספק שהמודעות לנושא הולכת וגדלה", מציין ד"ר רן שטיינברג, מנהל מחלקת כירורגית ילדים, אשר נמנה על צוות ההשתלות, "המטרה של כולנו היא להמשיך ולהציל חיים של ילדים שניתן לעזור להם. חייבים להבין שכאשר ילד מקבל טיפולי דיאליזה באופן קבוע, לדבר יש השפעה דרמטית לא רק על חייו של הילד, אלא על אורח החיים של משפחה שלמה. הוצאת הילד מהמעגל הזה, באמצעות השתלה, מהווה שינוי מבורך בחיי המשפחה כולה. התורמים עוזרים בדרכם ואנחנו בדרכנו – ויחד אנחנו נותנים תקווה לילדים ולמשפחות שלהם לחיים חדשים. זו חוויה שמרגשת את כולנו בכל פעם מחדש".

 

תוכנית ההשתלות ברמב"ם מבוססת על שיתוף פעולה פורה בין מחלקת כירורגית כלי דם והשתלות, מחלקת כירורגיה כללית, מחלקת נפרולוגיה והיחידה למעקב אחר מושתלים, כירורגית ילדים, נפרולוגית ילדים, מחלקת  הרדמה, אימונולוגיה וסווג רקמות, וגורמים נוספים המגיעים ממחלקות שונות בביה"ח.

 

בישראל פועלים חמישה מרכזים רפואיים המבצעים השתלות כליה. בהיותו מרכז ההשתלות היחיד שפועל בצפון המדינה, רמב"ם נותן מענה לכל חולי מחלות הכליה המתגוררים באזור וזקוקים להשתלה.

כיום תוכנית ההשתלות ברמב"ם זוקפת לזכותה ניתוחים מוצלחים רבים ומגוונים – חלקם מורכבים -  וביניהם השתלות מן המת ומן החי, השתלות צולבות, השתלות כפולות של כליות גבוליות ועוד. כאמור, לפני כשנה וחצי החלו לבצע ברמב"ם השתלות כליה בילדים. בכך הפך ביה"ח לשני בישראל שמבצע את ההליך המורכב והעדין, והיחיד בצפון הארץ. חלק מן הילדים המושתלים אף הגיעו מירדן ומעזה כדי לעבור את ההשתלה ברמב"ם. רמב"ם הינו גם המרכז הרפואי בו נתרמים איברים רבים יותר מאשר במרכזים הגדולים האחרים בישראל, והינו הראשון בארץ בו נתרמו בהצלחה כליות לאחר מוות לבבי, פיילוט שהחל לפני כשנה.

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני