מאמרי מערכת

כיצד מושפע שוק הבריאות מהמשבר הפיננסי ? המלצה לעיון בכתבה בדהמרקר

15/10/2008

רוני לינדר מדהמרקר מנתחת בשתי כתבות את ההשפעות האפשריות של המשבר הפיננסי העולמי על שוק הבריאות.

הכתבה הראשונה עוסקת בהשפעות האפשריות על שוק הבריאות בישראל. הכתבה מדווחת על כך שאמנם לא קרה עדיין דבר מבחינת קיצוצי תקציב בסל הבריאות וכד' אך שיש חששות והיערכות לבאות. עיקר החשש לפי הכתבה הוא הסיכון לפגיעת הסכם הבוררות בין הרופאים לאוצר שלנוכח המצב עלול להדחות שוב...על כך גם בכתבה ספציפית בדהמרקר- כאן.

לכתבה

בכתבה השנייה נבדקה השפעת המקרו על ההשקעות בענף הבריאות. ע"פ הכתבה, המשבר העולמי עשוי דווקא להיטיב עם תעשיית התרופות והביוטכנולוגיה...למרות שכפי שמוצג בכתבה שערי המניות של הפרמה בוול סטריט ירדו בדומה לירידה הכללית (אם כי באורח מתון יותר) הציפיות הן שהביקוש הקשיח והמימון הממשלתי יחזקו דווקא את התעשייה.  באופן ספציפי יותר נראה לפי הכתבה שדווקא החברות הגנריות יהנו מהמיתון עקב הצורך החזק יותר להשיג חסכון בעלויות מערכת הבריאות. לעומת זאת, תעשיות ביוטק הנמצאות בשלב גיוס הון עלולות להתקל בקשיים בגיוס באמצעות קרנות הון, ויכול להיות שעבור החברות הפרמצבטיות הגדולות זו תהיה הזדמנות להשתלט על סטרט-אפים מבטיחים...

לכתבה 

הערת עורך מנהל רפואי:  באשר להשפעות האפשריות של המשבר הפיננסי על שוק הבריאות בישראל , כדאי לציין עוד מס' השפעות אפשריות.

בטווח הקצר, היינו כל עוד אנו מדברים על משבר פיננסי בלבד שעוד לא מלווה במיתון (פיטורין, אבטלה) נראה שהנפגעים העיקריים הם השכבות הבינוניות ומעלה. אפשר להניח שתהיה פגיעה בצריכת שירותי בריאות שאינם חיוניים, כמו תרופות "איכות חיים", טיפולים דרמהקוסמטיים , צריכת תוספי תזונה וכד'. כמו כן, מטופלים המעדיפים כיום לרכוש תרופות שאינן בסל על חשבונם הפרטי צפויים בחלק מן המקרים לחזור לעשות שימוש בתרופות הנכללות בסל/בקופות, בין אם מדובר בתרופות גנריות או תרופות ותיקות יותר לאותה התוויה הנמצאות בסל. 

במידה והמשבר הפיננסי יהפוך גם למיתון , לעלייה באבטלה, יש להניח שהמגמות הנ"ל יתחזקו ואז גם תורגש הפגיעה בשכבות החלשות, עם כל מה שקשור לאי מימוש מרשמים ועוד. בסיטואציה כזו, אם תמשיך ותחריף, ייתכן שיהיו מבוטחים בביטוחים משלימים שייאלצו להסתפק בביטוח הבריאות הבסיסי בלבד.

מבחינת התעשייה הרפואית, מכיוון שמרבית הפעילות בארץ קשורה לחברות רב לאומיות, הרי שייתכן שסניפים מקומיים יידרשו להקפאות וקיצוצים, גם אם המציאות המקומית אינה בהכרח מצדיקה זו. למעשה, מס' נציגויות וסניפים  של חברות רב לאומיות מדווחות כבר היום על הנחיות של הקפאת תקנים ובחינה מחדש של מערכת ההוצאות....

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני