מאמרי מערכת

פרדוקס מחירי התרופות בישראל/מאת בועז גנזבורג, עורך מינהל ושיווק רפואי

23/06/2006

אני מתבונן בפרוטוקול רשמי של ישיבה מה-22/5 שהתקיימה במשרד הבריאות ובה השתתפו נציגי משרד האוצר, משרד הבריאות, נציגי קופות החולים, הסתדרות הרוקחים, נציגי התעשייה וצרכני הבריאות, ודי מתקשה להאמין...

כזכור, כפי שאף דיווחנו יצאה לפני כחודש ההודעה המשמחת לתקשורת על הורדת מחירי התרופות ב-20% תוך 4 שנים.

לכאורה, וכפי שהאוצר ומשרד הבריאות אף "שיווקו" את המהלך - פעולה מבורכת שתביא לחיסכון כספי הן למערכת הבריאות וקופות החולים והן למטופלים עצמם.

אלא מה ? כאשר אנו עוברים על הפרוטוקול אנו רואים שקופ"ח כללית...מתנגדת ! המהלך, שימו לב יגרום לנזק של 47 מיל' ש"ח. הכיצד יכולה הוזלה לפגוע בכל כך הרבה מיליונים בקופה שקונה תרופות שמחירהן יוזלו ? מר בר ניר, נציג הקופה מסביר: "מחירי הרכש לא ישתנו ולכן ההפחתה לצרכנים תהיה מינורית, וההשפעה של הקופה תהיה רק בצד ההכנסות.." והוא מוסיף, הקופה לא מוכנה ולא יכולה לספוג פגיעה כזו.

נציג מכבי , מר הראל מציג את עמדתו בטקטיקה יותר מתוחכמת: הוא מברך כמובן על המהלך, אך מסביר, בדומה לעמיתו מכללית שמדובר בפגיעה כספית בקופה של 15 מיל' ש"ח.

איך זה קורה ? פשוט מאוד. קופות החולים רוכשות את התרופות במחירים מוזלים ממילא. למחיר הרשמי של התרופה יש בעצם רק משמעות אחת: היא מהווה את הבסיס להשתתפות המבוטחים. ירידה במחיר הרשמי תקטין את השתתפות המבוטחים ובחשבון נטו, הקופה מאבדת הכנסות...

נציג מאוחדת, מר חיימוביץ, מציין בדיון גם את הפגיעה בבתי המרקחת בעקבות הוזלת המחירים הצפוייה. גם לאומית מדווחת על נזק צפוי של 6.5 מיל' ש"ח כתוצאה מהמהלך. 

כל הקופות מניחות שלא יצליחו להוזיל את מחירי הרכש מחברות התרופות בעקבות ההוזלה במחירים הרשמיים.

ארגון הרוקחים שיוצג ע"י ד"ר רון תומר הציע את הפיתרון המקובל באנגליה, שבו הרוקח מתוגמל לפי מרשם שהוא מספק ומדריך את השימוש בתרופה, ללא קשר למחיר התרופה הבסיסי. ע"י כך ינותק תשלום השתתפות החבר מהמחירון והתרופות יתומחרו בצורה נכונה.

נציגי התעשייה המקומית העלו ספק לחוקיות הצעד המוצע, ואילו מר פפר מאירגון פרמה ישראל טען שהמחירים אינם צריכים להיות כלל תחת פיקוח, ובכל מקרה יש להגיע להתאמה ושיוויון מול הרמה האירופאית של מחירי התרופות.

הסתדרות הרוקחים הציגה מסמך שפירט את השחיקה הצפוייה ברווח בתי המרקחת בעקבות המהלך, והציעה מהלך מתקן אשר בו יבוצע עדכון למדרגות הקובעות את שיעורי המרווח לבית המרקחת, מדרגות שנשחקו בשנים האחרונות כיוון שלא עודכנו.

נראה איפוא , כמעט כמו המערכון המפורסם של הגשש החיוור ששיטת "ישראבלוף" פועלת גם כאן. כנראה שצריך פשוט לחזור לכללים הפשוטים של " keep it simple, stutpid " כלומר מחיר המחירון של תרופת מירשם, שממילא כמעט כל השימוש שבה מבוצע באמצעות קופות החולים, לא יהיה מחיר פיקטיבי שאין לו קשר למציאות, אלא המחיר שבו אכן נמכרת התרופה לקופות. בעיוות הזה "אשמים" אגב גם הקופות וגם החברות, והפיתרון בידיהם. אז למדיניות של שינוי מחירים רשמי תהיה גם משמעות אמיתית.

ובטווח הארוך יותר, שאין מניעה מלהתחיל בתהליך כבר עכשיו, אין ספק שצריך לנתק את הרוקח מה"לופ" של המחיר. הרוקח צריך לקבל תגמול על כך שהוא מספק שירות שצריך לכלול גם הסבר, הדרכה, בדיקות וכד'. עלות השירות הזו אינה תלויה במחיר התרופה אלא בסוג השירות שיש לספק.

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני