חדשות

סקירת מומחים: תופעת הלוואי של קוצר נשימה תחת טיפול בטיקרגלור מחייבת ניטור, בדיקת היענות והחלפת טיפול במידת הצורך ( Pharmacotherapy)

27/10/2013

מאת מערכת אי-מד

בסקירה מתוך Pharmacotherapy. דנים המחברים בתופעת הלוואי של נוגד הטסיות החדש, Ticagrelor (ברילינטה) , המותווה לטיפול לאחר אירוע קורוני חד (ACS) - קוצר נשימה

ע"פ הסקירה, כ-13% מהמטופלים בטיקרגלור פיתחו קוצר נשימה, תופעת לוואי שאינה קיימת בנוגדי הטסיות האחרים המותווים לטיפול לאחר ACS. 

מחברי הסקירה מציינים כי המכניזם בטיקגרלור הגורם לקוצר הנשימה קשור ככל הנראה לכך שהטיקרגלור גורם לעלייה ברמות האדנוזין בשל מנגנון הפעולה הגורם לחסימת תהליך הדיאנימציה.

הם מוסיפים שקוצר נשימה הוא מימצא סובייקטיבי הנגרם כתוצאה ממכניזמים פסיכולוגיים וסנסוריים, שעשוי להיות כאמור כתוצאה מעלייה סיסטמית של ריכוזי אדנוזין, מה שמוביל להגברה והארכה של פעילות רצפטורית.

מכל מקום, כותבים מחברי הסקירה, נראה כי הספרות העדכנית מצביעה על כך שהסטטוס הריאתי אינו נפגע במטופלים הסובלים מתופעת לוואי זו, דבר שמאפשר לרופאים המטפלים להמשיך את הטיפול בטיקגרלור ללא הפסקה.

יחד עם זאת, לדעת מחברי הסקירה, ייתכן כי יש לשקול השימוש בטיקגרלור במטופלים עם היסטוריה של אסתמה ומחלות חסימה נשימתיות כאשר יש עדות לקוצר נשימה, וזאת בשל החשש לירידה בהיענות ובהתמדה לטיפול, ובהחמרות  של סימפטומים נשימתיים או החמרה של מחלות הנשימה אצל אותם מטופלים. 

אי לכך, הם מסכמים, שחשוב מאוד שספקי שירותי בריאות יבצעו ניטור מתמשך של מטופלים אלה עם קוצר נשימה,  לרבות מידת ההיענות שלהם לטיפול בטיקגרלור. המחברים סבורים גם שעל המטפלים אף לאפשר לחולים אלה קבלת טיפול נוגד טסיות חלופי במידה וקוצר הנשימה הופך להיות בלתי נסבל.

Pharmacotherapy. 2013 Aug;33(8):882-7.

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני