חדשות

צריכת פירות וירקות מעודדת ירידה במשקל על-ידי הפחתת צפיפות האנרגיה התזונתית (מתוך Am J Clin Nutr)

24/06/2007

מחקר חדש מראה, כי אנשים המפחיתים את צפיפות האנרגיה שלהם בתזונה ע"י הוספת מזונות עשירים במים, כגון פירות וירקות, ומגבילים את צריכת השומן מאבדים יותר משקל לאחר שישה חודשים בהשוואה לאלה שרק מורידים את צריכת השומן שלהם.

 

לדברי החוקרים, צריכת מזונות בעלי צפיפות אנרגיה נמוכה מפחיתה את צריכת האנרגיה, אך יעילותה של אסטרטגיה זאת לירידה במשקל לא נבדקה בעבר. במחקר הנוכחי, ההשפעה של שתי אסטרטגיות להפחתת צפיפות האנרגיה בתזונה על הירידה במשקל הושוו לאורך שנה אחת.

 

במסגרת המחקר, 97 נשים בעלות עודף משקל חולקו באקראי להפחתת צריכת השומן בתזונה (קבוצה א') או להפחתת צריכת השומן והעלאת הצריכה של מזונות העשירים במים (קבוצה ב'), בעיקר פירות וירקות. המשתתפות לא קיבלו הנחיות לגבי צריכת קלוריות או שומן, ואושרו לאכול כמויות שונות, בתנאי שהן עוקבות אחר הנחיות התזונה שלהן.

 

נמצא, כי נשים בקבוצה ב' איבדו כעבור שישה חודשים ב-33% יותר משקל בהשוואה לאלה שהורידו את צריכת השומן בלבד. כעבור שנה, הירידה הממוצעת במשקל הייתה 7.9 ± 0.9 לעומת 6.4 ± 0.9 ק"ג, בהתאמה.

 

החוקרים מציינים, כי משתתפות, שהשלימו את המחקר (71=n), בשתי הקבוצות הפחיתו את משקל גופן לאחר שנה. אולם, הנשים בקבוצה ב' הראו דפוס שונה משמעותית של איבוד משקל יחסית לאלה בקבוצה א'.

 

בהכללת כל המשתתפות במחקר, עדיין נצפה הבדל בדפוס הירידה במשקל בין הקבוצות. על אף ששתי הקבוצות היו עם ירידה דומה בצריכת השומן, קבוצה ב' הייתה עם צפיפות אנרגיה נמוכה יותר מאשר קבוצה א', משום שהמשתתפות צרכו משקל גדול יותר של מזון, בעיקר פירות וירקות. קבוצה ב' דיווחה בנוסף על ירידה בתחושת הרעב.

 

עפ"י הדיווח, משתתפות בשתי הקבוצות נתנו דירוג דומה למידת שביעות הרצון משתי הגישות, בעיקר מבחינת עלויות, נוחות והכנת המזון, מה שמראה, כי הדרכה ספציפית אודות הטכניקות להעלאת צריכת הפירות והירקות הייתה יעילה והתקבלה היטב ע"י המשתתפות.

 

לדברי החוקרים, שתי האסטרטגיות שנבדקו במחקר היו יעילות בהפחתת משקל ובשמירה על המשקל, ללא הגדרת גבולות לצריכת הקלוריות או השומן. לדבריהם, הפחתת צפיפות האנרגיה במזון, בעיקר ע"י שילוב של צריכה מוגברת של פירות וירקות עם צריכה נמוכה של שומן, הינה אסטרטגיה יעילה לאיבוד משקל תוך שליטה על הרעב.

 

מגבלות המחקר כוללות וריאביליות גדולה בצריכת הקלוריות היומית ושימוש בדיווחים עצמיים אודות התזונה.

 

החוקרים מסכמים ואומרים, כי מאחר ומגוון רחב של מזונות יכול להיכלל בתזונה עם צפיפות אנרגיה מופחתת, סוג זה של תכנית אכילה יכול להיות מאומץ עפ"י העדפה אישית. יש לעודד את הפרטים למצוא דפוס אכילה עם צפיפות אנרגיה נמוכה, המאוזן מבחינה תזונתית, ושניתן יהיה להתמיד בו לכל החיים לשם שמירה על המשקל.

 

 

Am J Clin Nutr. 2007;85:1465-1477

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני