חדשות

הערכה קוגניטיבית בלתי-פולשנית להערכת חולים עם הפרעות אכילה (Int J Eat Disord)

28/12/2007

ממחקר חדש עולה כי הערכת דפוסי השפה בעיתונים שנכתבו ע"י חולים עם הפרעות אכילה, יכולה לסייע בזיהוי דפוסים קוגניטיביים בצורה לא-פולשנית. לאחרונה, חוקרים עברו מעבר לכתיבה כהתערבות ע"י ניתוח אנליטי של הטקסט במטרה לכמת את המחשבות הפנימיות של המשתתף, תחושות, ושיטות קוגניטיביות. במסגרת המחקר, החוקרים השוו בין 34 רשומות בעיתונים רפואיים, מ-11 חולים ביחידת טיפול בהפרעות אכילה, עם 80 מסרים באינטרנט וכניסות ללוח ע"י חולים המחלימים מאנורקסיה, וכן, נבדקו 67 סטודנטים.

 

באמצעות תוכנת המחשב Linguistic Inquiry and Word Count computer program, החוקרים בחנו את הטקסט למילים ששיקפו רגש, תהליכים קוגניטיביים, וחששות על-רקע אנורקסיה נרבוזה. הם גם העריכו את התכנים הקשורים בלחץ חברתי לעומת לחץ עצמי.

 

הערכות ע"י חולים מאושפזים מלוות בשיעור קטן יותר של מילים בעלות תוכן רגשי שלילי, בהשוואה לחולים בשתי הקבוצות האחרות. הם הביעו חרדה גבוהה יותר והיו בסיכון קטן יותר לציין אכילה או תמותה וגסיסה מאנורקסיה, בהשוואה לחולים מחלימים,  והשתמשו בלשון עבר לעיתים קרובות יותר. עם זאת, שלוש קבוצות היו דומות מבחינת הביטוי של התהליך הקוגניטיבי.

 

סה"כ, הדפוס הקוגניטיבי של הפרט במדגם הנוכחי, מתאר בצורה הטובה ביותר את התהליך הקליני ומנבא את התוצאות, דוגמאת שינוי במצב דיס פונקציונאלי או  אמונות יסוד וסיעוד וככל הנראה היכולת להתאים לחולים את הטיפול המדויק.

 

Int J Eat Disord 2007;40:711-717.

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני