חדשות

השפעת חשיפה הורמונלית טרום-לידתית על הסיכון להפרעות אכילה בנשים (Arch Gen Psychiatry)

06/03/2008

מחקר חדש שפורסם בגיליון מרץ של Archives of General Psychiatry מצא כי לנשים צעירות החשופות לטסטוסטרון לפני הלידה סיכוי קטן יותר להתפתחות הפרעות אכילה.

 

לדברי החוקרים, הסברה היא כי נשים שהן חלק מזוג תאומים ממין שונה, נחשפות לרמות גבוהות יותר של טסטוסטרון לפני הלידה, וכתוצאה מכך חלה מסקולניזציה של מערכת העצבים המרכזית.

 

במטרה לבחון את הנושא, החוקרים בחנו את הנתונים אודות 582 תאומים שלקחו חלק במחקר Michigan State University Twin Registry – 304 בנות שהיו חלק מזוג תאומות מאותו מין, 59 בנות שהיו חלק מזוג תאומים ממין שונה, 54 בנים שהיו חלק מזוג תאומים ממין שונה ו-165 בנות שהיו חלק מזוג תאומים מאותו מין – וקבוצת ביקורת של 69 נשים שגדלו עם אח אחד לפחות. גיל המשתתפים נע בין 18 ועד 29 שנים.

 

את חומרת הפרעת האכילה העריכו החוקרים באמצעות Minnesota Eating Behavior Survey, שכלל הערכת חוסר שביעות רצון מהגוף, עיסוק-יתר במשקל, התקפי אכילה והתנהגויות פיצוי דוגמת הקאות לשמירה על המשקל.

 

חשוב מכך, זוהו הבדלים בין המינים בתסמיני הפרעות אכילה מסוגים אלו, כאשר נשים הציגו שיעור גבוה משמעותית של תסמינים אלו, בהשוואה לגברים.

 

החוקרים מצאו מגמה ליניארית במדדים הממוצעים של הפרעות אכילה, כאשר בקרב בנות שהיו חלק מזוג תאומות מאותו מין – אלו עם החשיפה המעטה ביותר לטסטוסטרון בזמן ההיריון – זוהו הפרעות האכילה הקשות ביותר, אחריהן היו בנות שהיו חלק מזוג תאומים ממין שונה, בנים שהיו חלק מזוג תאומים ממין שונה ובנים שהיו חלק מזוג תאומים מאותו מין (p<0.001 עבור המגמה הליניארית).

 

החוקרים מצאו כי חרדה היא מתווך חלקי בלבד של הקשר בין תאומות מאותו מין ובין הפרעות אכילה, ולמעשה, בקרב בנות שהיו חלק מתאומות ממין שונה זוהו פחות הפרעות אכילה בהשוואה לנשים שגדלו עם אחים.

 

גורמים סוציו-תרבותיים (דוגמת לחץ לרזון בקרב נשים) שימשו כמתן הסבר להבדלים בין המינים בשכיחות הפרעות אכילה. עם זאת, מהתוצאות עולה כי השפעת חשיפה לטסטוסטרון לפני הלידה ומסקולניזציה, האופייניים להתפתחות זכרים, עשויה לשחק תפקיד חשוב.

 

Arch Gen Psychiatry 2008;65:329-336.

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני