חדשות

לחץ דם תקין בילדים עם השמנת יתר עלול להיות מטעה (מתוך Pediatrics)

03/04/2010

מאת ד"ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בירחון Pediatrics במרץ 2010, עולה כי ילדים ומתבגרים הסובלים מהשמנת יתר, אשר נמדד להם ערך חד פעמי של לחץ דם תקין , עלולים להראות ערכים של יתר לחץ דם בניטור של 24 שעות.

החוקרים מזהירים מפני הסבירות להתפתחות מחלות קרדיו-וסקולאריות גם כאשר ילדים הסובלים מהשמנת יתר אינם מתלוננים על כל סימפטום שהוא, ונראים בריאים בבדיקות ראשוניות.

במחקר הנוכחי נבדקו 43 ילדים הסובלים מהשמנת יתר בגילאי 7 עד 17 שנים.  במסגרת המחקר נמדד לחץ הדם שלהם במרפאה, חושב להם BMI (body mass index), ובוצעה להם הערכה של תנגודת לאינסולין.  לכל המשתתפים היו ערכי לחץ דם תקינים בבדיקתם במרפאה.

מתוצאות המחקר עולה כי ל- 14% מהילדים נמדדו ערכי לחצי דם סיסטוליים ממוצעים מוגברים במהלך ניטור לאורך יממה; ל- 9.3% נמדדו ערכי לחצי דם סיסטוליים ממוצעים מוגברים רק במהלך היום; ול- 32.6% נמדדו ערכי לחצי דם סיסטוליים ממוצעים ליליים מוגברים.  לעומת זאת, ל- 4.7% בלבד נמדדו ערכי לחצי דם דיאסטוליים ממוצעים ליליים מוגברים, ולאף אחד מהנבדקים לא נמדדו ערכי לחצי דם דיאסטוליים מוגברים במהלך היום או לאורך 24 השעות.  עוד עולה כי לכמעט שני שליש מהילדים (62.8%), לחצי דם סיסטוליים ירדו בפחות מ- 10% במהלך הלילה, ולכרבע מהילדים (25.6%) לחצי הדם הדיאסטוליים ירדו בצורה מתונה בלבד במהלך הלילה. 

לחצי הדם הסיסטוליים הממוצעים לאורך כל היממה ובשעות הלילה היו גבוהים יותר משמעותית בנבדקים שסבלו מהשמנת יתר חמורה לעומת אלו שסבלו מהשמנת יתר קלה-בינונית.  עוד הודגם כי לנבדקים עם רמת תנגודת גבוהה ביותר לאינסולין, נמדד היקף מותניים רחב יותר ונמדד להם לחץ דם סיסטולי במרפאה שהיה גבוה יותר מזה שנמדד לאלו עם רמת התנגודת הנמוכה ביותר לאינסולין.

בניתוח רגרסיה לינארית, מדד סטיית תקן של BMI הייתה הפקטור היחיד שנקשר בצורה בלתי תלויה ללחצי דם סיסטוליים ממוצעים לאורך 24 שעות.  לחצי דם סיסטוליים ליליים נקשרו למדד סטיית תקן של BMI וכן לרמות HDL.

לילדים לפני בגרות מינית היו ערכי לחצי דם סיסטוליים ממוצעים מוגברים יותר בזמן היום ולאורך כל 24 השעות לעומת ילדים גדולים יותר, אולם לא נצפה הבדל בלחצי הדם במרפאה לאחר תקנון למין וגיל.

החוקרים ממליצים, לאור תוצאות המחקר, כי כל מרכז רפואי המטפל בילדים הסובלים מהשמנת יתר יהיה מסוגל לבצע ניטור של לחץ דם לאורך 24 שעות, כך שכל ילד הסובל מהשמנת יתר חמורה יעבור ניטור שכזה.

החוקרים מסבירים כי בכוונתם לבצע ניטור לחץ דם חוזר לאורך 24 שעות לכל הנבדקים שהשתתפו במחקר, שנה לאחר בדיקתם הראשונה.  מעקב כזה יוכל ללמד את החוקרים האם לחצי הדם המוגברים שנצפו בניטור הראשון התפתחו ליתר לחץ דם, האם מופיעים שוב רק במהלך ניטור של 24 שעות או האם הפכו לערכים תקינים.  כתוצאה ממעקב זה יוכלו להסיק לגבי יעילותו ומידת דיוקו של ניטור יחיד של לחצי דם לאורך 24 שעות.

לידיעה במדסקייפ

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני