חדשות

אובדן משקל עקב ניתוח מעקף קיבתי הינו משמעותי יותר באלו עם תמיכה משפחתית (מתוך כנס ה- American Society for Metabolic and Bariatric Surgery)

07/07/2010

מאת ד"ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שהוצג בכנס ה- American Society for Metabolic and Bariatric Surgery, עולה כי חולים אשר עוברים ניתוח מעקף קיבתי (gastric bypass surgery) תחת תמיכת בני משפחתם נוטים לאבד באופן משמעותי כמויות גדולות יותר של משקל עודף, וכן מדגימים יותר ריפוי של תחלואות נלוות, בהשוואה לאלו שעוברים את הניתוח ללא תמיכה.

היות והשמנת יתר הינה תכונה משפחתית במקרים רבים, אין זה נדיר כי 2 בני משפחה או יותר יעברו ניתוח בריאטרי באותה עת וכך יעניקו תמיכה הדדית אחד לשני.

לדברי החוקרים, 8% - 10% מאלו העוברים ניתוחים בריאטריים הינם בני משפחה.  החולים מעריכים את העובדה שהם יכולים לחוות את חווית הניתוח עם בן משפחה נוסף, והחוקרים ביקשו במחקר זה לבדוק האם לכך שהניתוח מבוצע בלווית בן משפחה קיימים יתרונות הניתנים למדידה.

במחקר הנוכחי העריכו החוקרים את תיקי המרפאה של 91 חולים מ- 41 משפחות, אשר עברו שניים או יותר ניתוחי מעקף קיבתי מסוג Roux-en-Y במסגרת המשפחה, והשוו אותם ל- 91 חולים שעברו ניתוחים אלו, תוך התאמה לגיל, מין ו BMI (body mass index).

בין נבדקי קבוצת המשפחות היו 75 נשים (82%).  סוגי הקרבה המשפחתית כללו אחאים, הורים וילדים, בני זוג, בני דודים, סבים ונכדים, מחותנים וכן דודים ואחיינים.

ב- 6 משפחות בוצעו יותר משני ניתוחי מעקף קיבתי, ובמשפחה אחת בוצעו 5 ניתוחים.

שיעורי סוכרת, דום נשימתי בעת שינה, יתר לחץ דם ו GERD (gastroesophageal reflux disease) היו זהים בשתי הקבוצות טרם הניתוחים.

מתוצאות המחקר עולה כי אחוז המשקל העודף שאבד לאחר 6 חודשים עמד על 55% בקבוצת המשפחות, ו 48.5% בקבוצת הביקורת (P = .003).  לאחר שנה, אחוז עודף המשקל שאבד עמד על 81% בקרב נבדקי קבוצת המשפחות ו 60% בקרב נבדקי הביקורת (P = .002).  יתרה מזאת, 45% מנבדקי קבוצת המשפחות איבדו יותר מ- 80% ממשקלם העודף, בהשוואה ל- 19% מנבדקי הביקורת (P = .002).

בתת קבוצת האחאים, שיעור אובדן המשקל העודף לאחר שנה היה גבוה במיוחד – 86% בהשוואה ל- 60% בכלל נבדקי קבוצת הביקורת – אובדן משקל שהיה גבוה ב- 40% (P < .0001).

בנוסף לאובדן משקל רב יותר, נבדקי קבוצת המשפחות הדגימו גם שיפורים משמעותיים יותר בתחלואות נלוות להשמנת יתר.  כ- 65% מנבדקי קבוצת המשפחות הראו רזולוציה של סוכרת סוג 2 לאחר שנה, בהשוואה ל- 31% בקבוצת הביקורת.  60% מנבדקי קבוצת המשפחות הדגימו רזולוציה של יתר לחץ דם לעומת 33% בקבוצת הביקורת.

רזולוציה של דום נשימה בשינה בקרב נבדקי קבוצת המשפחות הופיעה ב- 70%, ורזולוציה של GERD ב- 63%, בהשוואה ל- 23% ו 41%, בהתאמה, בקבוצת הביקורת.

החוקרים הופתעו לגלות את מידת ההבדלים בין שתי הקבוצות, יחד עם שיעור השיפור המובהק בתחלואות הנלוות שהיה כמעט כפול מזה שהופיע בקבוצת הביקורת, עבור סוכרת סוג 2, יתר לחץ דם ודום נשימתי בשינה.

יש לציין, כי מבוגרים צעירים נטו לאבד יותר משקל בהשוואה להוריהם.

עוד עולה מתוצאות המחקר כי ההיענות למעקבים מרפאתיים בקבוצת המשפחות הייתה גם היא גבוהה יותר בהשוואה לקבוצת הביקורת, עם שיעור של 89% בקרב בני המשפחות לאחר 6 חודשים, בהשוואה ל- 83% בקרב נבדקי הביקורת, ושיעור של 83.5% בקרב בני במשפחות לאחר שנה לעומת רק 58% בקרב נבדקי הביקורת (P = .002).

החוקרים משערים כי אחת מהסיבות לאובדן המשקל המשמעותי יותר בקרב בני משפחה הינה לא אחרת מיריבות בין אחים, עד כדי הפיכת העניין לתחרות ביניהם.

לדברי המומחים, בעבר הודגמו יתרונות לכך שבני משפחה עוברים ניתוחים בריאטריים ביחד, אולם יתרונות אלו לא תמיד עמדו במבחן הזמן.

הם מוסיפים כי המחקר הראה כי לאחר שנתיים חלק מן ההבדלים בשיפור פחתו, ועל כן יתכן כי מדובר בהשפעה זמנית בלבד.

לטענתם, תחרות הדדית או תמיכה הדדית יכולות להמשך לאורך זמן מוגבל בלבד, היות ואירועי החיים המביאים ללחץ ודורשים התמודדות, מחזירים פעמים רבות חולים שעברו ניתוחים בריאטריים למנגנוני התמודדות הקשורים באכילה יתרה.

המומחים מדגישים את החשיבות הגדולה של היענות למעקב לאחר הניתוח, וקבלת ייעוץ והכוונה גם לטווח הארוך.

החוקרים מציינים את החשיבות הרבה של קבוצות תמיכה, שאולי לא הודגשה במסגרת המחקר, ומוסיפים כי לחשיפה לחוויות של חולים אחרים מסייעת רבות למציאת רעיונות ושיטות שהחולה יוכל ליישם בעצמו.

מתוך הכנס השנתי ה- 27 של ה- American Society for Metabolic and Bariatric Surgery, שנערך ביוני 2010, בלאס וגאס, ארה"ב.

לידיעה במדסקייפ

 

 

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני